Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najnovija snimka

Pogledajte spektakularno Sunčevo koronalno izbacivanje mase!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sunce je između 9. i 14 lipnja započelo s koronalnim izbacivanjem mase, a geomagnetska oluja je jučer stigla do Zemljinog magnetskog polja.

Sunce je ponovno izbacilo magnetski mjehur plazme koji je prema Zemlji krenuo brzinom 1.360 kilometara u sekundi. Kada je geomagnetska oluja jučer stigla Zemlje snažno se sudarila sa Zemljinim magnetskim poljem što je dovelo do osvjetljavanja oba Zemljina pola prekrasnim aurorama

Pročitajte i ovo Termometar U Zadru Nema kaznene prijave za turiste koji su djecu ostavili u automobilu na parkingu trgovine, iz policije objasnili i zašto Duga na nebu Vremenska prognoza Znate li da i duga pomaže u vremenskoj prognozi? Nikola Vikić-Topić otkriva kakvo će vrijeme biti za produženi vikend

>> Kraj svijeta možda i bude 2012., ali ne zbog sunčeve baklje

Naime, Zemljino magnetsko polje stvara mjehur koji se naziva magnetosfera i štiti nas od solarnih vjetrova, nabijenih čestica plazme koje stižu sa Sunca.

Koronalno izbacivanje mase je često povezano sa ostalim Sunčevim aktivnostima, ponajviše sa Sunčevim bakljama. Video najovijeg koronalnog izbacivanja mase je snimila NASA-ina svemirska letjelica STEREO.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene