Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon duge potrage

Pogled u budućnost: Pronađena najstarija zvijezda 'blizanac' našem Suncu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Astronomi su po prvi put uočili zvijezdu 'blizanca' našem Suncu, koja je gotovo dvostruko starija i u posve drugačijoj fazi životnog ciklusa.

Pomoću teleskopa VLT (Very Large Telescope), Europskog južnog opservatorija u Čileu, astronomi su po prvi puta vidjeli kako će naše Sunce izgledati korz 4 milijarde godina u budućnosti. Uočili su zvijezdu HIP 102152, koja je po svojim karakteristikama gotovo identična našem Suncu.

Pročitajte i ovo Zvjezdarnica; ilustracija Odlična priča Jedini planetarij istočno od Zagreba nalazi se u malenom mjestu kraj Đakova Slika nije dostupna Kraj potrage? Pronađena najizglednija 'nova Zemlja'

>> VIDEO Sunce izbacilo novu solarnu baklju prema Zemlji

HIP 102152 je zvijezda stara 8,2 milijarde godina i prolazi kroz sasvim drugu fazu svojeg životnog ciklusa od Sunca, koje je staro 'tek' 4,6 milijardi godina.

'Već desetljećima astronomi tragaju za solarnim blizancima, kako bi bolje upoznali naše Sunce. No pronađeno ih je vrlo malo od 1997. godine, kad je uočena prva takva zvijezda. Sad smo dobili podatke fantastične kvalitete pa možemo s ekstremnom preciznošću razmatrati pitanje o tome je li naše Sunce po nečem posebno', rekao je Jorge Melendez sa Sveučilišta São Paulo u Brazilu, a prenosi Huffington Post.

Pronalazak spomenute zvijezde pomogao je i u rješavanju jednog dugogodišnjeg misterija vezanog za Sunce - zašto ono ima toliko malo litija? Litij je jedan od osnovnih elemenata u periodičkom sustavu te je nastao u Velikom prasku, zajedno s vodikom i helijem.

Sunce ima svega jedan posto litija, a HIP 102152, otkrili su astronomi, ga ima još i manje. Time je dofinitivno dokazana korelacija između starosti zvijezda poput Sunca i količine litija u njima.

Astronomi isto tako misle, zbog toga što je pronađena zvijezda vrlo slična Suncu, moguće da oko nje postoje možda i planet na kojem buja život.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene