Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevjerojatno zašto nas prate!

Pazite što pišete na Facebooku: Evo zbog kojih nas riječi Amerikanci prate!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Popis riječi po kojima Amerikanci prate korisnike na društvenim mrežama je 'širok, neodređen i nejasan' te uključuje veliku količinu riječi koje su u potpunosti nepovezane s misijom Ministarstva domovinske sigurnosti, a to je zaštita od terorizma i katastrofa

Odavno je poznato da Amerikanci prate društvene mreže kao jedan od komunikacijskih kanala kojima se služe teroristi, a sada smo doznali koje su ključne riječi i izrazi koje u Ministarstvu domovinske sigurnosti (DOHS) naročito prate kao neke od potencijalnih naznaka terorizma ili katastrofa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Evo kako prate korisnike FBI koristi hakerske taktike i alate za prisluškivanje! Slika nije dostupna Steve Jobs bio protiv praćenja korisnika: 'SAD postaje poput komunističke Rusije'

Ovaj je popis iznimno širok i obuhvaća jako veliki broj riječi koje svi gotovo svakodnevno koristimo u (online) komunikaciji te je nemoguće pratiti sve korisnike koji na Facebooku ili Twitteru spomenu terorizam, Kinu ili riječ katastrofa, ali će korištenje kombinacije nekih takvih riječi sigurno privući pozornost DOHS-a koji će pratiti ponašanje tih osoba na internetu.

FBI priprema posebnu jedinicu koja će pratiti SVE što radite na internetu!

Sam popis spornih riječi podijeljen je na nekoliko kategorija – osim neizbježnih kategorija poput domovinske sigurnosti, cyber sigurnosti i terorizma, na popisu se nalaze i kategorije povezane s nuklearnom energijom, bolestima, zarazom, infrastrukturnom sigurnošću, sigurnosti granice s Meksikom te popis riječi vezan uz prirodne katastrofe.

Ovaj je popis na internetu objavila organizacija za zaštitu privatnosti Electronic Privacy Information Center koja ga je nazvala 'širokim, neodređenim i nejasnim'. Također, iz ove organizacije upozoravaju da ovaj popis uključuje veliku količinu riječi koje su u potpunosti nepovezane s misijom Ministarstva domovinske sigurnosti, a to je zaštita od terorizma i katastrofa.

FBI će nadzirati Facebook i Twitter!

Cijeli popis riječi pogledajte ovdje, a mi ćemo samo izdvojiti neke od tih spornih riječi zbog kojih američki agenti mogu početi pratiti vaše online aktivnosti: aerodrom, incident, evakuacija, plin, infekcija, virus, bakterija, bolest, svinjetina, telekomunikacije, napad, Meksiko, Kina, Kolumbija, Iran, hakeri, lavina, društveni mediji i brojne druge.

Naravno, ako u svojoj objavi na društvenim medijima spomenete Iran ili hakere jasno je da vas nitko neće pratiti, no ako na Facebooku napišete kako ste, čekajući na aerodromu let za Iran čitali članak o hakerima iz Kine koji na društvenim medijima prijete napadom na meksičke narkokartele, možda bi se u nekom uredu u SAD-u mogla upaliti crvena lampica te bi agenti mogli malo detaljnije pregledati vaše online aktivnosti.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene