Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kopirali su Apple

'Patentni ratovi': Samsung mora platiti Appleu 119 milijuna dolara!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud u SAD-u proglasio je Samsung krivim za kršenje Appleovih patenata te im moraju platiti 119 milijuna dolara odštete

Nakon što su tijekom travnja Apple i Samsung iznosili svoje dokaze vezane uz međusobno kršenje patenata, porota na sudu u San Joseu krajem prošlog tjedna napokon je donijela odluku u još jednom sudskom sporu između ovih kompanija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Cilj: ubrzati razvoj Toyota će bez naknada ponuditi 5680 patenata za gorive ćelije Slika nije dostupna Novi napad na Samsung Apple traži zabranu prodaje Samsungovih Galaxy telefona!

Sud je proglasio Samsung krivim za kršenje Appleovih patenata te južnokorejska kompanija Amerikancima mora platiti odštetu od 119 milijuna dolara zbog kopiranja nekih opcija u pametnim telefonima poput otključavanja telefona povlačenjem prsta po ekranu. 'Samsung nam je ukrao ideje i kopirao naše proizvode', komentirala je presudu glasnogovornica kompanije Kristin Huguet i dodala kako oni sudskim putem moraju obraniti 'naporan rad koji su utrošili stvarajući voljene proizvode poput iPhonea'.

Samsung više ne smije prodavati neke svoje proizvode u SAD-u!

Ipak, iako su u Appleu ovu presudu proglasili njihovom velikom pobjedom, na Huffington Postu napominju kako su Tim Cook i ekipa od Samsunga tražili čak 2,2 milijarde dolara zbog kršenja patenata, a sud je odlučio i da je Apple u modelima iPhone 4 i 5 prekršio jedan Samsungov patent (zbog čega su kažnjeni sa oko 160 tisuća dolara za koje je smanjen iznos koji Samsung mora platiti Appleu).

'Teško je smatrati ovu presudu velikom Appleovom pobjedom', smatra profesor s pravnog fakulteta u gradu Santa Clara Brian Love koji je rekao da je iznos koji će Apple dobiti manji od deset posto onog što su tražili te je malo veći od cifre koju je ova kompanija potrošila tijekom suđenja. U odnosu na prvo veliko suđenje između ovih kompanija u San Joseu, Samsungovi odvjetnici ovog su puta kao centralnu točku svoje obrane stavili Google koji je dizajnirao operativni sustav Android i koji je, vjeruju u južnokorejskoj kompaniji 'prava Appleova meta'.

Očekuje se da će Apple i Samsung zahtijevati od suda da zabrani prodaju mobilnih uređaja u kojima se krše patenti, no Love ne vjeruje da će do toga zaista doći te smatra da ova presuda neće ništa promijeniti u dosadašnjem odnosu Applea i Samsunga, odnosno Googlea 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene