Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vodio 'Silk Road'

Pao zbog 'glupe greške': Uhićen vladar internetskog podzemlja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
FBI je napokon uspio zatvoriti najpoznatiju internetsku stranicu za prodaju droge i oružja, a njen je vlasnik završio iza rešetaka.

Ugašena je zloglasna internetska stranica Silk Road koju su mnogi nazivali 'Amazonom za prodaju droge', a njen je vlasnik uhićen. Jednako kako se na Amazonu ili eBayu mogu naručivati brojne stvari, tako se na Silk Roadu mogla naručiti droga i oružje, a kako je stranica djelovala na anonimnoj mreži Tor i transakcije su se vršile putem virtualne valute Bitcon, korisnicima ove stranice garantirana je sigurnost i anonimnost.

Pročitajte i ovo Ilustracija OSRAMOTIO AMERIKU Bivši agent FBI-a koji je 20 godina špijunirao za Ruse pronađen mrtav Uhićen Jack Teixeira Sigurnosne rupe FOTO/VIDEO Skandal u Pentagonu: FBI uhitio mladića povezanog s curenjem tajnih dokumenata

Tijekom dvije i pol godine postojanja, Silk Road postala je jedna od najpoznatijih stranica internetskog podzemlja na kojoj su okrenuti milijuni dolara od prodaje droge, a sve do ovog tjedna bilo je nepoznato ime vlasnika ove stranice na kojoj su, u potrazi za dilerima i vlasnikom, drogu često kupovali i agenti FBI-a.

'Najtraženiji haker na svijetu' cijelo je vrijeme surađivao s FBI-em!

Na Business Insideru objavili su priču o vlasniku ove stranice kojem sada prijeti višegodišnji zatvor te na ovoj stranici kažu da je Ross William Ulbricht iznimno pametan mladić koji je zahvaljujući aktivnostima u internetskom podzemlju zaradio milijune dolara.

Ulbricht je inženjer s interesom za solarne ćelije koji je, nakon diplome na Penn Stateu izgubio volju za fizikom i kemijom te je postao veliki fan austrijske ekonomske škole i ideje slobode u kojoj je zabranjena uporaba sile jednog čovjeka nad drugim, odnosno represija vlada i institucija nad njihovim građanima. Na Business Insideru kažu da je na Silk Roadu na neki način povezao svoj interes za ekonomiju, slobodno tržište i zaradu jer je ova stranica, odnosno trgovina putem nje bila anonimna, potpuno slobodna i bez pritisaka i regulacije države, ali bila je u potpunosti izvan zakona.

Ross William Ulbricht je u svijetu internetskog podzemlja bio poznat kao Dread Pirate Roberts, kriminalac koji vodi najveću online trgovinu za prodaju droge i koji je putem ove stranice čak naručio i ubojstvo osobe koje ga je ucjenjivala odavanjem informacija o članovima Silk Roada (nije poznato je li na kraju zaista platio ubojicu i je li osoba koja mu je prijetila ubijena), no za razliku od npr. Kima Dotcoma i njegovog raskošnog načina života, Ulbricht je živio 'običnim životom'. Nije vozio skupe automobile te je čak bio i izvršni direktor jedne neprofitne organizacije koja je prikupljala stare knjige i donirala ih knjižnicama u zatvorima.

Pao zbog 'glupe pogreške'

Još od osnivanja Silk Roada, ova je stranica privukla pažnju FBI-a koji su, s obzirom da je radila preko anonimne Tor mreže, imali velikih problema s praćenjem rada stranice i njenih korisnika. Zbog toga je Dread Pirate Roberts bio iznimno oprezan prilikom korištenja interneta, no napravio je jednu veliku pogrešku koja je bila dovoljna da privuče FBI te je na kraju zbog te pogreške i uhićen. Tako je na jednom forumu za programere upitao za pomoć s jednim problemom vezanim uz Tor, no to je pitanje postavio koristeći pravo ime koje naknadno promijenio u 'frosty'.

Za neka od najvećih hakiranja kriv je – FBI!?

Ono što je jako privuklo pažnju FBI-a jest da je kod o kojem se on raspitivao bio specifičan za Silk Road, a čak je i ime frosty povezano sa serverom Silk Roada. Ulbricht je prije uhićenja dugo vremena bio pod nadzorom FBI-a, ali zbog anonimnosti Tor mreže oni nisu mogli dokazati da je upravo on vlasnik i voditelj Silk Roada čije su servere nakon dosta vremena ipak uspjeli locirati i kopirati zajedno sa svim informacija o računima korisnika.

Osim s upitom na navedenom forumu, Ulbricht je napravio još jednu grešku koja je olakšala posao FBI-u te se jednom logirao u Silk Road iz internetskog kafića u San Franciscu, nakon čega je FBI uspio locirati njegovu kućnu adresu, a sve je kulminiralo ovog tjedna kada je Silk Road zatvoren, a Ulbricht uhićen.

Zanimljivo je da je na sličan način prije dvije godine pao i jedan od najpoznatijih Anonymousa Sabu, koji je također napravio samo jednu grešku kada nije blokirao svoju IP adresu te mu je FBI brzo nakon toga pokucao na vrata. Sabu se dogovorio s agentima i postao suradnik FBI-a koji je izdao najpoznatije članove Anonymousa koji su zbog njega na kraju završili u zatvoru.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene