Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tianhe-2

Ovo je NAJBRŽE superračunalo na svijetu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kinezi ponovno imaju najbrže superračunalo na svijetu, a ovom listom i dalje dominiraju Amerikanci

Jučer je objavljena Top 500 lista najbržih superračunala na svijetu, a kao i prošle godine, prvo mjesto na ovoj ljestvici drže Kinezi sa svojim Tianhe-2 računalom. Ovo je računalo u vlasništvu kineske vlade te se koristi kao 'istraživački i edukacijski alat', a podatke obrađuje brzinom od 33,86 petaflopa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Watson i na smartphoneu Superračunalo u džepu: Telefoni postaju još pametniji! Slika nije dostupna U Srcu U Zagrebu predstavljeno superračunalo s 18 modula

Na BBC-u podsjećaju da je prošlo samo pet godina od kada je IBM-ov Roadrunner probio granicu od 1 petaflopa, no ovo je računalo prošle godine ugašeno zbog pretjerane potrošnje energije. Ova lista top 500 superračunala objavljuje se još od 1993. godine te se na njoj prikazuje brzina računala temeljena na benchmarku koji je prvi puta korišten davne 1979. godine te je, naravno, s napretkom tehnologije i računala i on s godinama stalno poboljšavan.

Superračunalo u džepu: Telefoni postaju još pametniji!

Inače, od prošle godine broj kineskih superračunala na ovoj listi povećao se za dvadeset posto, dok je udio američkih superračunala smanjen za 15 posto, ali usprkos tome SAD i dalje dominira ovom listom. Tako se među 500 najsnažnijih superračunala na svijetu njih 233 nalazi u Americi, 76 se nalazi u Kini (prošle je godine ta brojka iznosila 63), 30 u Velikoj Britaniji, 27 u Francuskoj i 23 u Njemačkoj.

Ukupna brzina svih računala s Top 500 liste iznosi čak 274 petaflopa, pri čemu brzinu veću od jednog petaflopa imaju čak 37 računala, dok je na listi objavljenoj prije pola godina brzinu veću od 1 petaflopa postiglo 31 superračunalo.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene