Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Biološko oružje

Ovaj maleni cvijetak se koristio za ubijanje kitova!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grbavi kit je jedno od najvećih stvorenja na Zemlji, s prosječnom težinom od 40 tona. A to gigantsko stvorenje može ubiti jedno puno manje živo biće - Aconitum delphinifolium, poznatiji kao jedić.

Aconitum je jedna od najotrovnijih biljaka jer u sebi sadrži i neurotoksine i kardiotoksine. U Kini su neki ratnici prepoznali svojstva jedića kao biološko oružje i u njegov otrov su umakali vrhove svojih strijela. Narod Aleuta na Aljasci je pak, otkrio da jedić može ubiti i stvorenja puno veća od čovjeka. Kako je kitolov bio opasan posao Aconitum je ključan dio rituala lova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Toronto Poštom slao otrov diljem svijeta: Optužen za 14 ubojstava, sumnja se da je brojka znatno veća Slika nije dostupna Kao u 'Midsomer murders' NAJOTROVNIJI U EUROPI Oprez - Vrtlara ubio jedić!

>> Znate li što je ambergris?

Kitolovci su miješali otrovni cvijet s ljudskim salom (iz duhovnih razloga) i potom time mazali svoja koplja. Tako da ako sama koplja nisu ubila kita, otrov bi u par dana dovršio posao lovaca. More bi potom mrtve kitove izbacilo na obalu, a pleme bi ih oplakivalo. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih ureðaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene