Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bojkot!

Ova mobilna aplikacija mogla bi povećati napetost između Moskve i Kijeva!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Googleu Play pojavila se aplikacija namijenjena ukrajinskim korisnicima koja im pomaže u bojkotiranju ruskih proizvoda

Situaciju između Rusije i Ukrajine zapovjednik NATO snaga u Europi general Philip Breedlove nazvao je 'nevjerojatno zabrinjavajućom' te kaže kako bi Rusija, nakon što su pripojili Krim, već za tri do pet dana mogla početi invaziju na Ukrajinu.

Pročitajte i ovo Avdijivka Neprijatelj ima svega U paklu Avdijivke ruševine čuvaju promrzli vojnici bez oružja: "Leševi su posvuda, sve naši ljudi" Volodimir Zelenski Za 90 dana Nema kraja: Prvo napravio red u vojsci pa potpisao zakon o produljenju izvanrednog stanja

Jedan od načina na koji su se Ukrajinci u posljednje vrijeme počeli 'boriti' protiv Rusa jest i putem posebne mobilne aplikacije namijenjene pametnim telefonima koji rade na Androidu i s kojom je moguće prepoznati ruske proizvode. Aplikacija je nazvana 'Bojkotirajte okupatora' te, skenirajući barkod proizvoda putem kamere mobilnog telefona, može prepoznati iz koje zemlje potječe određeni proizvod.

Putinova invazija na Ukrajinu za pet dana

Ako je skenirani proizvode iz Rusije, ova će vas aplikacija savjetovati da ga bojkotirate, objašnjeno je na Googleu Play u opisu rada aplikacije koja je u posljednje vrijeme sve popularnija u toj zemlji te je skinuta između 10 i 50 tisuća puta, a ona navodno može prepoznati i ruske kompanije koje svoje proizvode prodaju kao ukrajinske ili iz zemalja sa zapada Europe.

Zanimljivo je kako neki sigurnosni stručnjaci iz Rusije smatraju kako bi ova aplikacija, odnosno bojkot ruskih proizvoda mogla dovesti do povećanja napetosti između Moskve i Kijeva, prenijeli su na BBC-u. Član ruskog parlamenta Oleg Mikheyev, komentirajući ovu aplikaciju, poručio je autorima 'Bojkotirajte okupatora' da, ako već žele da Ukrajinci prestanu kupovati ruske proizvode, neka oni prestanu kupovati i koristiti njihovo gorivo i plin.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene