Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rijedak svemirski fenomen

Otkrivena galaksija u čijem središtu se nalaze čak TRI crne rupe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unutar svake galaksije nalazi se crna rupa, no unutar jedne galaksije udaljene oko 4 milijarde svjetlosnih godina od Zemlje ima ne samo jednu, dvije, već čak tri crne rupe u svojem središtu.

Ternarni sustavi iznimno su rjetka pojava u svemiru, a dosad ih je otkriveno tek četiri. U novootkrivenom ternarnom sustavu, dvije crne rupe okreću se jedna oko druge na, astronomski gledano, vrlo bliskoj udaljenosti od svega 450 svjetlosnih godina, dok se treća okereće, oko prethodne dvije na nešto većoj udaljenosti, prenosi Scientific American.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Veliko otkriće Astronomi u najsvjetlijem svemirskom tijelu pronašli dvije crne rupe Slika nije dostupna Slični su Zemlji NOVA NADA? Otkriveno 5 novih planeta na kojima je moguć život

Centralni par crnih rupa okreću se jedna oko druge vrlo velikom brzinom, oko 300 puta većom od brzine zbuka na Zemlji. Taj sustav od tri crne rupe ujedno predstavlja i najgušći ternarni sustav crnih rupa dosad otkriven. Detaljno je opisan u znanstvenom časopisu Nature.

VIDEO Ovako bi izgledao sudar dvije zvijezde

Obzirom da se nalaze u središtu galaksije, gravitacija će ih s vremenom sve više približiti jednu prema drugoj, a u konačnici bi se mogle i spojiti.

Znanstvenici se nadaju kako bi taj trostruki sustav crnih rupa mogao biti dobro mjesto za potragu za mreškanjem prostor-vremena, koje se još naziva i gravitacijskim valovima. Kako će se orbite tih crnih rupa s vremenom sve više smanjivati, one bi trebale zračiti svoju orbitalnu energiju u obliku gravitacijskih valova, što je predvidio i čuveni fizičar Albert Einstein.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene