Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zvijezda prije 'rođenja'

Otkriven 'Sveti gral' solarnog sustava!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Astronomi su, čini se, pronašli svoj sveti gral. Uspjeli su po prvi puta zapaziti mladu zvijezdu prije samog 'rođenja'.

Navedeno otkriće predstavlja kariku koja nedostaje u razumijevanju znanstvenika o tome na koji način se oblaci plina u svemiru urušavaju te u tom procesu formiraju zvijezde.

Pročitajte i ovo Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 1 Obnova iz pakla Žena upala u iskopanu rupu duboku tri metra, radove kao da izvodi tvrtka A je to, a neki su u suzama zvali gradonačelnika Zbog radova u Zvijezdi pucaju i nove zgrade - 4 Građani Zvijezde u očaju Najveći projekt u povijesti grada pretvara se u katastrofu: ''Urušavaju se stare i nove zgrade, vlada opća nesigurnost''

>> Otkrili planet toliko velik da nisu sigurni je li to uopće planet!

Ono što su astronomi otkrili, jest stvaranje planetarnog sustava u najranijoj njegovoj fazi dosad zabilježenoj, a promatrajući taj proces, znanstvenici bi mogli dobiti ključan uvid u način na koji se razvio i naš, Sunčev sustav.

Zvijezda koju su uspjeli zapaziti, stara je tek 300.000 godina, što je na razini dojenčeta u usporedbi s našim Suncem koje je u svemiru prisutno već 4,6 milijarde godina. Ta se zvijezda nalazi i relativno blizu Sučevog sustava, od kojeg je udaljena 450 svjetlosnih godina, prenosi Daily Mail.

'Možda je ta zvijezda i mlađa, sve ovisi o brzini kojom je akumulirala masu u prošlosti', rekao je John Tobin iz opservatorija National Radio Astronomy u Zapadnoj Virdžiniji. Novootkrivena mlada zvijezda dobila je naziv L1527 IRS i nalazi se u oblaku Taurus, koje se smatra 'rodilištem' novih zvijezda.

Disk materije koja okružuje zvijezdu L1527 IRS ima dovoljno materijala za formiranje čak sedam planeta veličine Jupitera, koji je najveći planet u našem sustavu. Astronomi će i dalje nastaviti pratiti zvijezdu L1527 IRS i razvoj planetarnog sustava oko nje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene