Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova era učenja

Otkrijte najbolje stranice za e-učenje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većina nas je još uvijek ipak sklonija starom načinu učenja iz knjiga, no s novim vremenom i razvojem tehnologije došla je i nova vrsta učenja, takozvano e-učenje.

Iako je e-učenje (elektroničko učenje) u inozemstvu postalo gotovo ubičajeno, kod nas još uvijek nije u punom zamahu. Ono što takav način učenja pruža je nadogradnja postojećeg znanja ili stjecanje novoga na način koji štedi i vrijeme i novac. Primjerice, ako želite učiti strani jezik, to možete učiniti i sami tako što kupite neki 'tutorial' (tečaj) ili možete koristiti niz besplatnih koji su dostupni na internetu. Tako ćete sebi uštedjeti vrijeme i novac jer 'tutorial' sigurno nećete platiti koliko i klasični tečaj stranoga jezika, a moći ćete 'uzimati sate' kad god to želite i gdje god želite.

>> Nikad nije kasno za učenje!

Jedna od najpoznatijih stranica za e- učenje je Khan Akademija. Riječ je o neprofitnoj obrazovnoj organizaciji koju je 2006. godine osnovao pedagog Salman Khan. Misija njegove akademije je pružanje visoke kvalitete obrazovanja bilo kada, bilo gdje. Internet opskrbljuje besplatnom online zbirkom koja sadrži više od 3.400 predavanja putem video 'tutoriala' koje možete pronaći na internetu. Radi se o predavanjima koja 'pokrivaju' gotovo sva područja, od biologije i astronomije do organske kemije i ekonomije.


Još jedna dobra stranica je 'Coursera'. To je tvrtka koja je povezana s najboljim sveučilištima na svijetu i koja nudi tečajeve za sve one koji ih žele pohađati i što je još važnije, nudi ih besplatno. Cilj ove stranice je svima omogućiti pristup kvalitetnom znanju kako bi osnažili ljude i poboljšali njihove živote, ali i živote zajednica u kojima žive. Stvar je jednostavna, odete na stranicu coursera.org odaberete opciju 'pogledajte sve tečajeve' i otvorit će vam se izbornik s nizom predavanja koji možete pretraživati i po kategorijama. Kada odaberete područje i kliknete na jedno od predavanja, otvorit će vam se nova stranica gdje će biti video, kratak opis onoga o čemu će profesor govoriti, što biste trebali naučiti i, na kraju, tko je profesor. Da je riječ o kvalitetnoj stranici, svjedoči i podatak da u ovom trenutku 'Coursera' broji čak 1,700,561 člana, a na popisu sveučilišta s kojima surađuje našli su se Princeton, Stanford, Berklee, The university of Edinburgh i mnogi drugi.

MIT Open Course Ware
još je jedna izvrsna stranica koja je zapravo inicijativa poznatog MIT-a koji na internet postavlja sve edukativne materijale iz predavanja na njihovom preddiplomskom i diplomskom studiju. Predavanja su dostupna svma, ali je tek dio njih besplatan. Predavanja su, također, raspoređena po područjima, a proloženi su vam i upitnici, ispiti, njihova rješenja, kao i bogate fotogalerije s predavanja i vježbi.


Budući da smo preporučili nekoliko stranica, donosimo i nekoliko savjeta koji mogu biti korisni ukoliko se odlučite na ovakvu vrstu usvajanja novih znanja.

Budite aktivan e-učenik

U učionicama profesori vode brigu o tome da se redovito uči, uspostavlja red i provjerava jeste li naučili ono što vam je bilo zadano. S druge strane, e-učenje zahtjeva veće napore po pitanju redovitosti i provjeravanja znanja jer tu ipak nemate profesora koji će vas stalno poticati da redovito učite. Iako zvuči teško, nije tako jer se od vas zahtjeva samo da budete koncentrirani na ono što učite. Mnogima se kod e- učenja svidio upravo osjećaj kontrole koji su dobili u virtualnom okruženju.


Odvojite vrijeme samo za učenje

Za razliku od učenja uz profesore, e-učenje štedi vrijeme, no i vi sami morate uložiti neko vrijeme ako želite vidjeti konkretne rezultate. To znači da ne smijete prekidati svoje sate povremenim 'izletima' na društvene mreže. Kada sjednete za računalo vaš sat doista počinje i završava ona kada ste prešli zadano gradivo.

Kontrolirajte vaše okruženje

Ovakva vrsta učenja je posebna vrsta posla koji zahtjeva maksimalnu koncentraciju jer vi 'komunicirate' sa zaslonom na vašem računalu. Zbog toga je bitno da je oko vas tišina i da vas se ne ometa jer vrlo lako možete propustiti nešto bitno. Primjerice, ako je u sobi prevruće, vama će se spavati, ako je prehladno, svejedno ne možete učiti. U mjeri u kojoj je to moguće, nastojte maksimalno smanjiti eventualne smetnje ili osigurajte zasebnu sobu u kojoj ćete biti samo vi i vaše računalo.

Upoznajte zahtjeve sustava i pripremite se

Vlo je bitno da prije 'sata' provjerite zadovoljava li uopće vaše računalo sve zahtjeve za e-učenje. Ako se ne razumijete u to, onda svakako potražite pomoć od neke stručne osobe. Što se pripreme tiče, programi za e-učenje često zahtjevaju od svojih korisnika da riješe neke zadatke prije nego krenu s učenjem. Ako dobijete takav zadatak, uradite ga jer ćete na taj način procijeniti koliko vam je znanje i znat ćete koliko ste napredovali.


Popišite stvari koje morate naučiti

Ono što o tečajevima za e-učenje morate znati jest da oni obično sadrže jako puno materijala, a vaše je vrijeme ograničeno. Zbog toga bi bilo dobro da, ako ste od nekoga dobili preporuku, tu istu osobu pitate na koji se dio materijala treba obratiti posebna pozornost te kako koristiti materijal ako se želite referirati na njega.

Sudjelujte

Je li vam se ikada dogodilo da naučite nešto novo, ali se niste sjetili toga kada ste se našli u situaciji da to iskoriste? Ponavljanje je majka znanja i ako želite doista 'pohraniti' ono što naučite, onda morate to koristiti što više možete i to čim to naučite. Kod tradicionalnog načina učenja, profesor bi se pobrinuo da ono što ste učili doista i usvojite, no kod e-učenja ste prepušteni sami sebi i zato je ponavljanje nužno.

Ocijenite tečaj

Je li vaš tečaj bio učinkovit? Jeste li naučili ono što ste htjeli ili trebali naučiti? je li materijal bio dobar? Vaše je mišljenje vrlo bitno i ocjenom tečaja dat ćete do znanja koje su mu prednosti, a koji nedostaci na kojima se mora poraditi. Dakako, svojim ćete ocjenama dati informaciju onima koji tek kreću u avanturu zvanu e-učenje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Okrenuti se usvajanju praktičnih znanja i vještina Grabar-Kitarović: Sveučilišta moramo prilagoditi novom vremenu, usvajanju praktičnih znanja i vještina Slika nije dostupna Sajam obrazovanja NEMA ŠTO IM VANI NE NUDE Hrvatska ostaje bez mlade radne snage

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene