Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hakeri uzvraćaju udarac

Osveta hakera: FBI upozorava na nove opasne napade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hakeri su skoro godinu dana imali pristup nekim računalnim sustavima američke vlade i agencija te su se dokopali velike količine osjetljivih informacija

Iako su se iz FBI-a nedavno pohvalili kako su, nakon uhićenja najvažnijih članova Anonymousa (jedan od njih nedavno je osuđen na deset godina zatvora), 'razoružali i zaustavili' najopasnije hakere, nove informacije kažu da ne samo da ih nisu zaustavili, već hakerske grupe povezane s Anonymousima već neko vrijeme prikupljaju privatne podatke iz računala nekih američkih agencija. Anonymousi tako već skoro godinu dana u tajnosti pristupaju računalima američke vlade i nekih agencija iz kojih su ukrali brojne osjetljive podatke, a u računala su uspjeli provaliti zahvaljujući sigurnosnom propustu u Adobeovom softveru koji je pronađen još prošle godine.

Pročitajte i ovo Gaza Neizmjerna tuga "Svi su mrtvi! Tenk je pored mene, jako se bojim, dođite po mene", jedne su od posljednjih riječi šestogodišnje Hind u Gazi, kojoj se izgubio svaki trag Američki borbeni zrakoplov oglasio se Biden Amerikanci počeli osvetničke napade na militante u Iraku i Siriji, pristižu prve vijesti o poginulima i ranjenima

Hakeri u strahu: Je li FBI zaista zaustavio Anonymouse?

Hakeri su u računala prvi puta provalili još u prosincu 2012., a posljednje njihove aktivnosti na računalima američkih agencija zabilježene su nedavno. Iz FBI-a su napomenuli kako se radi o 'raširenom problemu' koji je utjecao na američku vojsku, odjele energetike i zdravlja, a potencijalno su ugrožene i brojne druge agencije.

Na The Guardianu kažu da je ovaj hakerski napad povezan s hakerom Laurijem Loveom, britanskim državljaninom koji je, zajedno s još nekoliko Anonymousa iskoristio sigurnosni propust u Adobeovom ColdFusion softveru i hakirao brojne internetske stranice povezane s američkom vladom i agencijama. Love je uhićen i optužen za ove napade, a prije uhićenja na internetu se hvalio s količinom tajnih podataka kojih se dokopao te je rekao da bi objavom takvih podataka mogao nanijeti veliku štetu Amerikancima.

To su potvrdili i u FBI-u u čijem upozorenju stoji da većina podataka iz ovih napada još nije javno objavljena te su se hakeri samo iz agencije za energetiku dokopali informacija o 104 tisuće zaposlenika, članova obitelji i njihovih suradnika, kao i podataka o najmanje 20 tisuća kartica te postoji velika opasnost da bi se ove informacije mogle iskoristiti za krađe identiteta i pražnjenje bankovnih računa.

‘Američka vlada ubila je Aarona Swartza’

Inače, glasine kažu da je ovaj hakerski napad osveta Anonymousa za brojna uhićenja hakera, kao i osveta za slučaj Aarona Swartza koji je početkom ove godine počinio samoubojstvo prije početka suđenja za krađu akademskih članaka jer je smatrao da takve informacije i znanje moraju biti dostupni svima, a ne samo onima koji to mogu platiti.

Iz FBI-a nisu htjeli razgovarati s novinarima o ovim hakerskim napadima, dok im je Heather Edell iz Adobea odgovorila kako nije upoznata s izvještajem FBI-a, no dodala je kako je većina napada koje su zabilježili u njenoj kompaniji povezana sa softverom koji nije updatean posljednjim sigurnosnim nadogradnjama.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene