Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog Heartbleeda

Oprez: Ugroženi su milijuni korisnika Androida!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sigurnosni propust Heartbleed utječe i na milijune pametni telefona koji rade na verziji Androida 4.1.1

Zbog velikog sigurnosnog propusta Heartbleed stotine milijuna korisnika morali su promijeniti lozinke za brojne servise i društvene mreže koje svakodnevno koriste, no problem s ovim propustom i dalje nije riješen te opasnost prijeti milijunima vlasnika pametnih telefona koji rade na Androidu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi skandal s NSA? Teške optužbe: Znali su za Heartbleed i špijunirali su korisnike?! Slika nije dostupna Panika na webu Situacija je katastrofalna: 'Uzdrmani su temelji weba'

Situacija je katastrofalna: 'Uzdrmani su temelji weba'

Naime, prema Marcu Rogersu, sigurnosnom stručnjaku iz kompanije za mobilnu sigurnost Lookout, brojni mobilni uređaji koji rade na starijoj verziji Androida (navodno je riječ oko pedesetak milijuna uređaja) i dalje imaju problema s Heartbleed propustom.

On je novinarima Huffington Posta rekao kako bi vlasnici pametnih telefona koji rade na verziji Androida 4.1.1 trebali biti jako oprezni oko stranica koje posjećuju jer bi hakeri mogli iskoristiti propust u ovom softveru i ukrasti njihove privatne podatke, a naročito bi trebali izbjegavati korištenje mobilnog bankarstva i obavljanje financijskih transakcija na takvim telefonima.

Do sada nije bilo nikakvih dokaza da su hakeri zaista iskoristili ovaj propust i dokopali se informacija s telefona, no Rogers kaže da do toga može doći ako korisnici na svojim Androidima otvore maliciozne internetske stranice dok su spojeni na web stranice internetskog bankarstva – hakeri bi se mogli 'prebaciti' s malicioznih stranica na stranice banke i ukrasti osjetljive podatke poput lozinki. Srećom, takav je napad vrlo složen te je rizik da će se dogoditi zaista nizak, no s obzirom da su u pitanju bankarske stranice, bolje je biti oprezan i izbjegavati obavljanje transakcija putem ranjivih Androida.

Evo kako sigurnije koristiti telefone koji rade na Androidu

Google je izdao nadogradnju s kojom je riješio ovaj problem, no veliki broj korisnika još nije nadogradio telefone te Rogers savjetuje sve vlasnike takvih telefona da što prije naprave update softvera – potrebno je potražiti opciju nadogradnje na telefonu, a ako nadogradnja nije dostupna, korisnici bi sami trebali kontaktirati mobilne proizvođače kako bi provjerili jesu li njihovi telefoni sigurni.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene