Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasnost za korisnike

Oprez: Opasan sigurnosni propust prijeti milijunima računala!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Microsofta su upozorili na opasan sigurnosni propust otkriven u njihovom pregledniku internetskih stranica Internet Exploreru

Otkriven je opasan sigurnosni propust u Microsoftovom pregledniku internetskih stranica Internet Explorer čijim bi iskorištavanjem hakeri mogli preuzeti kontrolu nad računalima. Propust utječe na verzije Internet Explorera od 6 do 11 te su iz Microsofta najavili kako će poduzeti 'odgovarajuće korake' kako bi riješili ovaj propust i zaštitili računala.

Microsoft će ga nagraditi: Hrvat PRVI otkrio propust u Internet Exploreru 11!

Iz ove kompanije posebno upozoravaju korisnike na 'limitirane ciljane napade' namijenjene iskorištavanju sigurnosnog propusta kojeg hakeri mogu iskoristiti stvaranjem posebnih internetskih stranica na koje mogu korisnike namamiti phisherskim ili drugim prevarantskim taktikama.

Tako im mogu poslati mail za koji se čini da ga je poslala npr. banka ili neka druga institucija u kojem se nalazi link na koji korisnici 'moraju' kliknuti, odnosno link na lažne stranice mogu im poslati putem društvenih mreža ili u privitku unutar maila. Dakle, sami bi korisnici trebali kliknuti na takav link (na BBC-u napominju da ih hakeri 'ne mogu natjerati' na otvaranje takvog linka, no dovoljna je samo mala nepažnja i neopreznost korisnika), nakon čega bi hakeri mogli preuzeti kontrolu nad računalima, ukrasti podatke s njih, odnosno instalirati maliciozne programe.

Trenutno nije poznato koliki je broj računala zaražen putem ovog propusta (iz sigurnosne kompanije FireEye upozoravaju na sofisticiranu grupu hakera koja iskorištava ovaj propust u akciji nazvanoj 'Operation Clandestine Fox', no nisu objavili broj do sada zaraženih računala), a u opasnosti su milijuni korisnika koji koriste Internet Explorer.

IMPRESIVNO: Petogodišnjak otkrio sigurnosni propust!

Na Business Insideru posebno naglašavaju na opasnost ovog propusta za korisnike zastarjelog operativnog sustava Windows XP jer Microsoft više neće nadograđivati ovaj OS te bi svi koji trenutno imaju instaliran XP trebali nadograditi svoj operativni sustav na neku od novijih i sigurnijih verzija – Windows 7 ili 8.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene