Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sumnjao da ga vara

Nije znao da je ilegalno: Policajac instalirao spyware na ženin mobitel i špijunirao je!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prilikom izricanja kazne sud je uzeo u obzir činjenicu da policajac nije znao da je špijuniranje putem mobitela ilegalno

Jedan je kanadski policajac koji je priznao da je na ženin mobitel instalirao spyware kako bi je pratio i špijunirao, nakon što je neko vrijeme bio suspendiran, odlukom suda sada degradiran uz smanjenje plaće na dvije godine.

Pročitajte i ovo Autobusni kolodvor situacija je neizdrživa Nakon naše priče o džeparkama na kolodvoru stigao odgovor iz Grada: "Planiramo proširiti videonadzor" Slika nije dostupna 'Gori od Stasija' 'Obama je stvorio najmasovniju državu globalnog sigurnosnog nadzora u povijesti'

On je sumnjao da ga žena vara s bliskim prijateljem te je prije više od dvije godine na internetu kupio spyware (koristeći svoje pravo ime i kreditnu karticu) od kompanije koja ga je reklamirala kao 'idealan alat za špijuniranje nevjernih supružnika' i instalirao ga na ženin BlackBerry. Putem ovog softvera on je mogao pratiti SMS i chat poruke koje je razmjenjivala te pratiti GPS lokacije tako da je cijelo vrijeme znao s kim se dopisuje i gdje se nalazi.

'Hakeri mogu preuzeti nadzorne kamere i špijunirati ljude'

Obrana ovog policajca tvrdila je da se on tada nalazio u teškom stanju jer je puno pio i bio je jako ljubomoran, a zanimljivo je da je sud pri donošenju odluke kao olakšavajuću okolnost uzeo u obzir i činjenicu da on nije znao da je instaliranje takvog spywarea i prisluškivanje i špijuniranje mobilnih telefona ilegalno, kao i činjenicu da je priznao krivnju i odgovornost za svoje akcije. Ovo je bio jedan od prvih slučajeva pod novim zakonom o digitalnom nadzoru u Kanadi te je sudac naglasio da je to 'samo blagi uvod' u ovaj zakon te da u budućnosti kazne neće biti tako blage.

Na Sophosovim stranicama upozoravaju da, ako bi itko trebao biti dobro upoznat sa zakonima i što se smije, a što ne smije raditi, onda su to upravo policajci.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene