Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Danas vrijedi skoro 360 milijardi dolara

Nevjerojatno: Page je pokušao prodati Google za samo 1,6 milijuna dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osnivač i izvršni direktor Googlea zamalo je 1997. godine prodao svoju tražilicu za 'sitniš' od 1,6 milijuna dolara

Google je danas jedna od najvećih i najpoznatijih kompanija na svijetu koja je svoj uspon počela u drugoj polovici devedesetih iz najobičnije garaže. No, čini se da je priča o Googleu mogla biti potpuno drugačija jer je jedan od njenih osnivača i današnji izvršni direktor Larry Page tijekom 1997. godine razmišljao o prodaji tražilice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zvijezda u usponu FOTO On je budući vladar Googlea! Slika nije dostupna Odbili Apple, Facebook, Google… Promašeni poslovni potezi: Mogli su zaraditi milijarde dolara, ALI…

Promašeni poslovni potezi: Mogli su zaraditi milijarde dolara, ALI…

Na Business Insideru, koji je objavio 'neispričanu priču o velikom povratku Larrya Pagea', usporedili su Pagea sa Steveom Jobsom – obojica su bili izvršni direktori kompanija koje su osnovali (Page je Google osnovao zajedno sa Sergeyom Brinom) te su nakon nekog vremenom morali napustiti te pozicije da bi, nakon 'važnog vremena sazrijevanja' ponovno zauzeli čelno mjesto u Appleu, odnosno Googleu.

Među brojnim zanimljivim detaljima o Pageovom životu i Googleu, posebno je izdvojen detalj kako je osnivač Googlea prije 17 godine umalo prodao tražilicu za samo 1,6 milijuna dolara – a Google danas vrijedi skoro 360 milijardi dolara.

Page je još 1996. godine imao viziju o 'načinu organiziranja interneta' te je svoju viziju ostvario u obliku internetske tražilice BackRub. Kada je postalo jasno da će BackRub postati 'uspješan komercijalni proizvod', Page ga je ponudio portalu Excite za ukupno 1,6 milijuna dolara te je rekao da će im ova tražilica povećati promet za desetak posto, a zaradu od oglašavanja za 47 milijuna dolara godišnje.

Page je tražio 600 tisuća dolara u gotovini i 700 tisuća u dionicama, dok bi ostatak bi išao Stanfordu, a posebno je zanimljivo da nije tražio nikakve kompenzacije za Brina, prijatelja koji mu se kasnije pridružio i pomogao u razvoju BackRuba.

Google zna sve o nama, a ONI vladaju Googleom!

No, glavni investitor Excitea Vinod Khosla smatrao je da je 1,6 milijuna dolara za tražilicu previše te je Pageu ponudio 750 tisuća dolara, dok je izvršni direktor ove kompanije George Bell smatrao da je ova tražilica 'previše učinkovita' zbog čega bi korisnici brzo napustili njihovu stranicu, što bi negativno utjecalo na zaradu od oglašavanja.

Kao što je poznato, Excite na kraju nije preuzeo BackRub, a Page i Brin nastavili su s razvojem tražilice koju su naknadno preimenovali u Google – ostalo je, naravno, povijest.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene