Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stižu zračnim putem!

Tamo nema više čekanja u redovima za osobnu iskaznicu: Evo zašto!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Dubaiju uskoro započinje testiranje bespilotnih letjelica koje će građanima na kućnu adresu donositi osobne dokumente.

Šef Amazona Jeff Bezos krajem prošle godine najavio je kako će njegova kompanija u budućnosti predstaviti uslugu Prime Air koja uključuje dostavu naručenih proizvoda s Amazona putem bespilotnih letjelica. Iako su mnogi skeptični oko ovakvog načina dostave jer postoje brojni potencijalni problemi s bespilotnim letjelicama – hoće li paket dostaviti na točnu adresu, kako osigurati da paket dobije osoba koja ga je naručila i slično, Bezos je uvjeren da je ovakav način dostave budućnost, barem na onim mjestima u kojima se adresa naručitelja nalazi relativno blizu skladišta s kojeg se šalje paket.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kontroverzni biznis Led s Arktika izvoze u Dubai: Umjesto u oceanu topi se u skupim koktelima Latifa bint Muhamed Al Maktum (Foto: Screenshot) netragom nestala Princeza koja je bila zlostavljana cijeli život 7 godina planirala bijeg

Revolucija u dostavi: Proizvode će dostavljati bespilotnim letjelicama!

No, prije Amazonovih korisnika, pakete zračnim putem, odnosno putem bespilotnih letjelica dobivat će stanovnici Dubaija. Kako prenose na Reutersu, Ujedinjeni Arapski Emirati uskoro kreću s testiranjem bespilotnih letjelica koje će stanovnicima dostavljati dokumente poput osobnih iskaznica i vozačkih dozvola – ove će letjelice prvo testirati šest mjeseci u Dubaiju, a ako ne bude nekih većih problema, onda bi se ova 'zračna usluga' trebala proširiti i na druge dijelove ove zemlje.

Državni dužnosnici zaduženi za razvoj bespilotnih letjelica novinarima su rekli kako je ovo prvi ovakav projekt na svijetu te napominju kako su pronašli način koji će osigurati da dokumenti uvijek stignu u prave ruke. Naime, njihove bespilotne letjelice imat će naprednu tehnologiju za prepoznavanje otisaka prstiju i očiju tako da bi korisnik svoje dokumente trebao dobiti tek nakon što na ovaj način potvrdi svoj identitet, dok će za prepoznavanje adresa koristiti Googleove karte.

Preliminarna testiranja i pripreme ovih letjelica traju već tri mjeseca, a s prvim dostavama i letovima prema samim korisnicima, inženjeri koji su dizajnirali ove letjelice žele saznati i koliko su one izdržljive po klimi koja prevladava na tom području (velike vrućine, pješčane oluje i slično).

Mogu li bespilotne letjelice zamijeniti poštare?

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima nadaju se da će za kojih godinu dana znati sve mogućnosti ovih letjelica, odnosno mogu li sigurno dostaviti pakete i koliko daleko mogu letjeli te vjeruju da će na temelju njih u budućnosti razviti nove i bolje letjelice koje bi dokumente mogle dostavljati diljem cijele zemlje.

Što vi mislite o ovakvom načinu dostave osobnih dokumenata? Mislite li da je to preopasno ili je odličan način na koji će ljudi izbjeći dugotrajno stajanje u redovima? 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene