Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znate li zašto?

Evo zašto najviše lažemo u SMS porukama!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U komunikaciji SMS-ovima nema kontakta oči u oči, nema drhtanja glasa ili tjelesnih pokreta koji mogu odati nervozu, a ljudi imaju puno više vremena za smišljanje (lažnih) odgovora

Kada želite nešto slagati, to je najbolje učiniti putem SMS poruke – tako su barem pokazala istraživanja koja su proveli University of British Columbia i Common Sense Media, a čije je rezultate objavio Online-Education.net.

Pročitajte i ovo Osnovna škola Vladislav Ribnikar Suđenje u Beogradu Razrednica dječaka otkrila što se s njim događalo prije nego je počinio masakr u školi: "Imao je probleme..." Svijeće i cvijeće za poginule u pucanjavi u školi Poznat motiv Otkriveno zašto je 12-godišnjak u Finskoj pucao na djecu iz razreda

Ova su istraživanja provedena na školarcima i studentima u SAD-u te se pokazalo da oni najmanje vjeruju upravo informacijama koje dobiju putem SMS poruka.

Tako je čak 95 posto ispitanih izjavilo da više vjeruju komunikaciji putem video chata nego putem SMS poruka, a više vjeruju i komunikaciju 'uživo' u odnosu na dopisivanje putem mobitela (31 posto njih vjeruje da će ih prijatelji prevariti i lagati putem poruka nego u komunikaciju licem u lice), dok 18 posto njih više vjeruje telefonskim razgovorima nego tekstualnom dopisivanju.

Razlozi zbog kojih ne vjerujemo SMS porukama nalaze se u činjenici što u takvoj komunikaciji nema kontakta očima, nisu vidljivi pokreti tijela i nema glasovne komunikacije koja bi mogla 'odati' nervozu. Također, komunikaciju putem tekstualnih poruka moguće je ranije isplanirati i dobro razmisliti prije odgovora tako da su veće šanse da se isplanira neka laž.

Rezultati ovih istraživanja ukazuju i na to da je više od trećine školaraca i studenta barem jednom do sada koristilo mobilne telefone za varanje na ispitima te se s novim tehnologijama promijenio i način prepisivanja u školama i na fakultetima.

Telefoni se tako najčešće koriste za varanje tako da se u njih ranije upišu informacije te 26 posto ispitanih prepisuje na taj način, 17 posto ispitanih slikalo je test s pitanjima te su ga poslali svojim prijateljima kako bi dobili odgovore od njih, dok je petina njih odgovore pretraživala na internetu tijekom ispita – zanimljivo je da 25 posto studenata ovakav način prepisivanja i dobivanja odgovora na ispitima uopće ne smatra varanjem.

Kakvi su 'trendovi' u Hrvatskoj što se prepisivanja tiče – da li su i dalje aktualni šalabahteri ili se za prepisivanje koriste samo mobiteli?

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene