Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U smrznutom obliku

Na Mjesečevom Južnom polu otkriven led

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odlučimo li se naseliti na Mjesec, bit će nam potrebna pomoć lokalnih resursa poput vode i solarne energije.

Iako se to zasad čini gotovo nemogućim, dobre vijesti donosi studija objavljena u časopisu Nature u kojoj znanstvenici tvrde kako su gotovo sigurni da ondje ima vode. Smatraju da se ona u smrznutom obliku nalazi na Južnom polu, u krateru Shackleton, koji se pruža na 20 kilometara, a dubok je više od tri kilometra.

Pročitajte i ovo Stanje na cestama O problemima na cesti Bura puhala i do 180 km na sat: "Vozači ne žele pratiti signalizaciju, prate GPS" Snijeg u Daruvaru Bijeli Daruvar "Iznenada se smračilo, a onda je iz crnog oblaka krenulo": Zasuli ih i snijeg i led, stanovnici u čudu

>> Otvorio dušu i prvi put progovorio o misiji na Mjesec!

Istraživači s Instituta u Massachusettsu uz pomoć kolega sa Sveučilišta Brown i NASA-e dokaze o ledu pronašli su na dnu kratera. Za to su rabili laserski uređaj LRO kojim su kreirali detaljnu topografsku mapu. Laser je osvijetlio područje te su znanstvenici mogli razgledati unutrašnjost Shackletona. Zaključili su da bi led mogao pokrivati 22 posto dna, a količina vode koja bi nastala njegovim otapanjem otprilike je 380 litara. Pouzdanije dokaze o vodi ove bi jeseni trebala prikupiti NASA-ina letjelica GRAIL. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene