Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavljaju bušiti led

Misterij jezera Vostok: Ispod vječnog leda ipak nema podataka o tajni svemira?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tim ruskih zanstvenika koji su početkom godine ispod Antarktike otkrili 20 milijuna godina staro jezero, nisu zadovoljni s rezultatima prvih analiza.

U veljači ove godine ruski su znanstvenici ispod Antarktike otkrilo jezero koje je 15 milijuna godina bilo zapečaćeno ispod vječnog leda. Vjerovali su kako će upravo u njemu pronaći mikrobe koji bi mogli razjasniti misteriju života na ostalim planetima i satelitima Sunčeva sustava. No, čini se da rezultati prvih istraživanja razočaravajući. Analiza prvih uzoraka vode pokazala je kako u jezeru Vostok nema mikroba koji bi mogli otkriti tajnu svemira, piše Geekosystem.com.

Pročitajte i ovo Robert Koch (Foto: AFP) Strast za mikrobima Znate li tko je Robert Koch kojemu je posvećen današnji Google Doodle? Slika nije dostupna OCEANSKI SVJETOVI NASA najavila predstavljanje velikog otkrića u Sunčevu sustavu

>> Leži li ključ života na Marsu u novootkrivenom jezeru Vostok na Antarktici?

Točnije, u jezeru Vostok ima vrlo malo mikroba općenito, ima ih manje od 10 po mililitru. No, znanstvenici ne dižu ruke od istraživanja i nastavljaju s bušenjem leda na Antarktici.

Loši rezultati prvih analiza ne znače da se uskoro neće nešto pronaći, kažu znanstvenici. 'Budući da se još uvijek istražuje samo površina jezera, to ne znači da rezultati analize s većih dubine neće nešto pokazati', rekli su iz istraživačkog tima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene