Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kontroverzni selfie

FOTO Nastala velika frka zbog OVIH fotografija!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fotograf tuži Wikipediju jer smatra da ima autorsko pravo na fotografije koje je majmun snimio njegovim aparatom

Tko ima pravo na fotografije koje je snimio majmun? Oko tog pitanja trenutno se 'bore' britanski fotograf David Slater i Wikimedia, organizacija koja stoji iza online enciklopedije Wikipedije. Slateru je 2011. godine, tijekom posjete Indoneziji, fotografsku opremu uzeo jedan majmun i snimio brojne selfije – snimio je stotinjak fotografija prije nego mu je Slater uspio uzeti aparat, a ove su slike obišle svijet i nasmijale milijune ljudi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Što mu bi? Lovac na jelene: Majmun pokušao napraviti bebu "bambiju" Slika nije dostupna Opet gori u Libiji Najmanje dvadeset mrtvih u sukobu koji je izazvao majmun

Problem je nastao kada je Wikimedia ove fotografije objavila zajedno s milijunima drugih fotografija koje su besplatno dostupne za korištenje pod Wikimedia Commons licencom – Slater tvrdi da takva odluka Wikimedije ugrožava njegovu zaradu jer svatko na internetu može objavljivati ove fotografije bez plaćanja naknade za autorska prava te namjerava tužiti Wikimediju.

No, u Wikimediji tvrde da, kako Silver nije taj koji je snimio fotografiju, onda njemu niti ne pripadaju autorska prava na nju. S obzirom da je fotografiju snimio majmun, onda ne postoji 'ljudski autor koji bi mogao imati autorska prava', komentirali su iz Wikipedije, a s njima se slaže Brad Newberg, odvjetnik specijaliziran za autorska prava.

Odlučili uslikati selfie, a onda ih iznenadila munja

'Samo zato što je on vlasnik aparata s kojim je snimljena fotografija, to ne znači da on ima autorska prava na tu fotografiju jer ju on nije snimio', rekao je za The Verge Newberg. Na ovoj stranici kažu kako je Wikipedia vjerojatno u pravu kada tvrde da ova slika pripada javnoj domeni te dodaju da čak i kada bi majmun koji je snimio fotografiju imao vlasnika, teško da bi i on mogao tražiti autorska prava, pogotovo što su sporne fotografije nastale slučajno, a 'teško je očekivati da će se sam majmun žaliti'.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene