Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrivaju puno toga

Pazite! Jer kada 'Like' počne otkrivati....

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stvari koje korisnici lajkaju na Facebooku mogu otkriti brojne informacije o njima – među inim i seksualno orijentaciju i političko opredjeljenje

Brojni korisnici Facebooka danas lajkaju stotine stvari – od pjevača, filmova, serija pa do različitih brandova te, usprkos tome što na ovoj mreži mnogi pokušavaju zaštititi osobne podatke, ti lajkovi mogu otkriti brojne informacije o njima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zavirite u njega FOTO Oni znaju što turisti vole: NOVI hostel u Zagrebu! Slika nije dostupna Lajkovi ne kupuju cjepiva Iz UNICEF-a poručuju: 'Lajkovi' na Facebooku NE spašavaju živote!

Tako, kako je pokazalo istraživanje kojeg su proveli znanstvenici s Cambridgea, lajkovi na najpopularnijoj društvenoj mreži mogu otkriti seksualnu orijentaciju korisnika, političko i religijsko opredjeljenje pa čak mogu nešto reći i o kvocijentu inteligencije osoba.

 Ovakve stvari nemojte nikad objaviti na Facebooku!

Ovo je istraživanje provedeno nad skoro 60 tisuća korisnika Facebooka u SAD-u koji su dopustili pristup svim njihovim profilima te su morali ispuniti i test osobnosti nakon čega su znanstvenici usporedili jedne i druge rezultate i dobili, kako prenose na Huffington Postu, neke iznenađujuće rezultate.

Na temelju stvari koje se korisnicima sviđaju na Facebooku, s 95-postotnom preciznošću može se odrediti rasa korisnika, a informacije s Facebooka uz postotak uspješnosti od čak 88 posto kod muškaraca mogu otkriti jesu li te osobe homoseksualne orijentacije, dok se kod 85 posto korisnika može otkriti političko opredjeljenje (jesu li republikanci ili demokrati).

Ove informacije s Facebooka otkrivaju i neke poroke korisnika te su sa 65 postotnom uspješnošću otkriveni korisnici koji konzumiraju drogu. Među nekim od obrazaca koje su napomenuli na Huffington Postu nalazi se veza između serije Glee i homoseksualne orijentacije muškaraca – veća je vjerojatnost da su muškarci koji lajkaju Glee homoseksualci, dok su oni koji lajkaju hrvanje većinom heteroseksualne orijentacije. Od ostalih zanimljivih rezultata ovog istraživanja, navodi se i kako osobe koje na Facebooku lajkaju Jennifer Lopez prosječno imaju više prijatelja u odnosu na fanove Iron Maidena.

 Nove optužbe: Facebook krši zakone o zaštiti podataka!

Znanstvenica sa sveučilišta u Marrylandu Jennifer Golbeck ranije je provodila slična istraživanja te kaže da, iako ova istraživanja daju odlične rezultate, ona su pokazala veliki problem s privatnosti korisnika na ovoj mreži jer usprkos tome što brojni korisnici misle da su sigurni ako su zaštitili svoje podatke, na temelju postojećih podataka s Facebooka o njima se može saznati puno više osobnih informacija – uključujući i one koje žele sakriti od javnosti.

Frederic Wolens iz Facebooka novinarima Huffingtona rekao je da korisnici, kako bi se zaštitili, uvijek mogu namjestiti postavke privatnosti kako bi sakrili svoje lajkove od dosega istraživača i oglašivača, dok je onima čije su postavke javno dostupne poručio – dobro razmislite prije nego kliknete like

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene