Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Troši novac s računa korisnika

Lažna verzija Instagrama 'prijeti' korisnicima Androida!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski programeri dizajnirali su lažnu verziju Instagrama koja šalje SMS poruke na brojeve s posebnom tarifom i tako prazni račune mobilnih korisnika

Nakon Facebookove akvizicije Instagrama, ova je kompanija, odnosno istoimena aplikacija dobila iznimno veliki publicitet koji je rezultirao velikim povećanjem broja korisnika, no njegovu popularnost pokušavaju iskoristiti i ruski cyber kriminalci koji su razvili lažnu verziju Instagrama namijenjenu pražnjenu računa korisnika mobilnih uređaja koji rade na Androidu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pogledajte Prave OPASNOSTI prijete ako na internetu pretražujete vijesti s Olimpijade! Slika nije dostupna Hakeri se obogatili! Hakeri su na trojancu za Appleova računala zarađivali 10 tisuća dolara dnevno!

Na lažnu su aplikaciju prvo upozorili iz sigurnosne kompanije Sophos u kojoj su otkrili trojanac 'Andr/Boxer-F.' koji je zamaskiran kao popularna aplikacija za dijeljenje fotografija.

Trenutno još nije poznato koliki je broj pametnih telefona zaražen ovim trojancem, a u opasnosti su samo oni korisnici koji ovu aplikaciju skinu s nekih internetskih stranica, dok korisnici koji su Instagram skinuli sa službene Googleove online trgovine aplikacijama – Google Play (odnosno donedavni Android Market), nemaju razloga za brigu.

Oni koji su skinuli lažni Instagram mogli bi se naći u velikim problemima jer, iako niti u Sophosu nisu u potpunosti sigurni kakav je princip rada ovog trojanca, čini se da on s telefona šalje SMS poruke na brojeve s posebnom i skupom tarifom (bez znanja vlasnika telefona) i na taj način ostvaraju zaradu autorima aplikacije.

Zato, ako razmišljate o instalaciji Instagrama, skinite ga isključivo s Googlea Play te na taj način izbjegnite sve potencijalne probleme koje donosi skidanje lažne aplikacije s različitih internetskih stranica.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene