Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korisni savjeti

Koristite Gmail? Savjeti koji će vam olakšati svakodnevan rad!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pogledajte kako automatski arhivirati poslane poruke, pretraživati privitke, poništiti već poslanu poruku i druge zanimljive savjete za Gmail

Stotine milijuna ljudi diljem svijeta koriste Gmail kao (primarni) privatni mail servis. Google konstantno unaprjeđuje Gmail pa su tijekom posljednjih godinu-dvije promijenili korisničko sučelje, diferencirali mailove koje korisnici primaju (sada postoji inboxi za tri vrste primljenih poruka – za primarne mailove, mailove povezane s aktivnostima na društvenim mrežama i promocijama), a postoji i opcija Labs za 'lude eksperimentalne stvari' koje omogućuju jednostavnije i učinkovitije korištenje ovog mail servisa.

Ekipa s Business Insidera na svom YouTube kanalu objavila je video s nekoliko zanimljivih savjeta koji će vam olakšati svakodnevno korištenje Gmaila:

Google ponovno UDARIO po privatnosti korisnika: Evo kako se zaštititi!

Pošalji i arhiviraj – s gornje desne strane kliknite na kotačić pa 'Postavke' i zatim označite opciju 'Prikaži gumb pošalji i arhiviraj u odgovoru' i ne zaboravite na dnu stranice kliknuti na 'Spremi promjene'. Tako kada kliknete na ovu tipku pri odgovoru na primljeni mail, svi mailovi iz tog razgovora bit će arhivirani i neće se prikazivati među primljenom poštom. Osim ove tipke ostat će i klasična tipka 'Pošalji' te će se nakon poslanog maila svi dotadašnji mailovi iz konverzacije ostati prikazani u mapi 'Primljena pošta'.

Slanje mailova iz novog prozora – ako želite poslati novu poruku iz Gmaila, kućica za slanje maila otvorit će se unutar postojećeg prozora. Ako je želite otvoriti u novom prozoru, potrebno je držati CTRL i kliknuti na 'Nova poruka' na računalima koja rade na Windowsima, odnosno CMD i 'Nova poruka' na Macovima

Pretraga privitaka i privitka po veličini – ako želite pretraživati samo mailove koji sadrže privitke u kućici za pretraživanje poruka u vrhu stranice upišite 'has: attachments', a ako želite pretraživati poruke s privitcima određene veličine upišite 'size' i veličinu privitaka koja se nalazi u mailovima koje ste primili. Npr. ako upišete 'size:1m', Gmail će vam pokazati sve poruke u kojima se nalaze attachmenti veličine 1MB i veći.

Slanje unaprijed pripremljenih odgovora – ako često šaljete poruke s istim sadržajem, ne morate ih uvijek nanovo pisati, već taj tekst možete spremiti kao gotove poruke i samo ga ubaciti u mail. Kako bi napravili takve gotove poruke, trebati prvo kliknuti na 'Postavke' pa u gornjem desnom kutu na oznaku 'Labs' – tu pronađite opciju 'Unaprijed pripremljeni odgovori', kliknite na 'Omogući' i na dnu stranice na 'Spremi promjene'. Kada budete pisali poruku čiji sadržaj želite spremiti, kliknite na strelicu u donjem desnom kutu poruke i idite na opciju 'Pripremljeni odgovor' i odaberite odgovor kojeg želite spremiti – kada budete taj tekst htjeli ubaciti u neku poruku, koristite istu proceduru (strelica desno dole pa pripremljeni odgovor i odaberite tekst koji ste ranije snimili).

Google tražilica 'izbacivat' će i rezultate iz Gmaila!

Točke nisu važne – mail adresa uvijek će biti isti bez obzira na to koliko točaka napišete u njoj.

Poništite već poslanu poštu – ovo je opcija koja će mnogima koristiti - potrebno je u postavkama označiti opciju 'Poništi slanje' te odabrati vremenski period u kojem se može poništiti već poslana poruka (5, 10, 20 ili 30 sekundi). 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene