Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mijenjali tehnološku povijest

Koju od ovih legendi ste vi imali?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četrdeset godina od pojave prvog mobitela, stvari su znatno drugačije. No, valja se prisjetiti legendi koje su mijenjale povijest mobilne telefonije.

Na jučerašnji dan prije 40 godina obavljen je prvi telefonski poziv putem mobitela. Bila je to legendarna Motorola DynaTAC kojoj je nakon toga bilo potrebno čak 10 godina da se pojavi na tržištu, piše Daily Mail. Unatoč sporom razvoju masovne proizvodnje, njen dizajner Martin Cooper zauvijek će ostati upisan u tehnološkoj povijesti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Skijaške legende pomažu bolesnoj djeci Slika nije dostupna Djevojčica dobila ime po 25 boksačkih legendi

I prvi preklopni mobitel proizašao je iz Motorole i to 6 godina nakon što je prodaju pušten DynaTAC. MicroTAC dugačak je 17,2 centimetara, a teži čak 340 grama. Unatoč tome bio je iznimno popularan.

Prvi Nokijin hit bio je model 3210 koji je 1999. godine preplavio školska igrališta diljem svijeta. Osim ludih boja, klinci su po prvi put upoznali i megapopularnu igricu 'Snake'.

>> Iznenadili biste se kada je zapravo obavljen prvi razgovor putem mobitela...

Sony Ericsson T681 u industriju mobitela po prvi put je uveo ekran u boji, ali i Bluetooth, MMS, e-mail i jednostavno internet pretraživanje putem WAP-a. O njegovo popularnosti svjedoči i njegova 'uloga' u filmu o Jamesu Bondu 'Umri drugi dan'.

Prvi supercool mobitel koji se ikada pojavio na tržištu bio je Danger Hiptop. Klizni mobitel s 2,6-inčnim ekranom i vezom s internetom imao je i poveći broj aplikacija koje su s njime počele stjecati popularnost.

Zahvaljujući pristupu e-mailu i qwerty tipkovnici Blackberry je osvojio poslovni svijet u ekstra kratkom roku i svoju tvrtku RIM lansirao na sam vrh tržišta smartphonea.

Prvi pravi smartphone bio je Palmov Treo 600. Imao je kameru, mp3 player, kompletnu tipkovnicu i 2,5-inčni ekran u boji te je poslužio kao inspiracija za mobitele koji će kasnije koristiti iOS i Android platforme.

Trent 'seksi' telefona započeo je s Motorolom Razr. Bio je to prvi mobitel koji je visoku tehnologiju kombinirao s iznimnom estetikom. Napravljen je od aluminija te je 2004. godine izgledao poput telefona iz budućnosti.

Motorola Rockr bio je prvi telefon koji je bio kompatibilan s iTunesom. To je bila prava prilika za Apple pa je ovaj mobitel predstavio sam Steve Jobs.

Kada je dizajn postao važan na tron rane generacije smartphonea zasjela je Nokia N95. U zanimljivom kućištu bilo je upakirano mnoštvo značajki, među kojima i GPS te kamera od 5 megapiksela.

2007. godine Apple je predstavio nešto sasvim novo. iPhone prve generacije bio je elegantan, a krasilo ga je i user friendly sučelje. Otada sve firme pokušavaju nadmašiti Apple što je u konačnici i uspjelo Samsungu.

Prvi smartphone koje je radio na Android platformi bio je HTC-ov Dream. Isprva je imao kliznu qwerty tipkovnicu no uskoro je i on poput iPhonea prešao na touch screen.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene