Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na udaru torrent stranice

Kazna i do deset godina zatvora: Policija krenula u rat s piratima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska policija kontaktirala je vlasnike nekih piratskih stranica te su ih upozorili da im se jave do sredine lipnja – u suprotnom će pokrenuti policijsku akciju

Policija u Londonu počela je slati obavijesti piratskim stranicama u kojima ih upozorava da svojim djelovanjem krše zakon te da ih kontaktiraju do 14. lipnja, a ako im se ne jave do tada, policija će pokrenuti 'daljnje akcije'. U obavijestima koje su poslane stranicama na kojima je dostupan piratskih sadržaj, odnosno linkovi na piratske filmove, glazbu i igre navodi se da njihovi vlasnici krše zakone Velike Britanije, zbog čega mogu biti osuđeni na velike zatvorske kazne – čak i do deset godina zatvora.

Pročitajte i ovo Podaci - 1 Brzina interneta Hrvatski Telekom mora platiti 5,9 milijuna eura: "Određivanje ovakve drakonske kazne je izvan svakog razumnog okvira" Ilustracija Rutinska kontrola Zaustavila ga policija, a nakon provjere oduzeli mu auto i ispisali ogromnu kaznu

Nastavlja se borba protiv pirata: Žele blokirati najpopularnije piratske stranice!

U objavi za javnost, londonska policija istaknula je kako vlasnici ovih stranica zarađuju novac od oglašavanja, ali nemaju nikakve licence za sadržaj koji se nalazi na njihovim stranicama te kako autori sadržaja ne dobivaju nikakvu naknadu od vlasnika tih stranica koje omogućuju besplatno širenje njihovog intelektualnog vlasništva.

'Kršenje intelektualnog vlasništva težak je prekršaj u Velikoj Britaniji te košta ekonomiju stotine milijuna funti godišnje', prenijeli su na BBC-u izjavu londonske policije u kojoj dodaju da, osim što će smanjiti štetu britanskom gospodarstvu, gašenje ovakvih stranica pomoći će i internetskim korisnicima u Velikoj Britaniji i zaštititi ih od malwarea i drugih štetnih programa koju su često maskirani kao filmovi, glazba i programi na takvim stranicama.

Trenutno nije poznato koje su internetske stranice dobile ova upozorenja (riječ je o BitTorrent stranicama) – poznato je samo da su smještene izvan granica Velike Britanije, a u pokretanju nove akcije protiv vlasnika ovih piratskih stranica, osim policije, sudjeluju i organizacije za zaštitu autorskih prava i britansko udruženje diskografa.

Kakva ironija: Pogledajte kako su pirati zamrzili piratstvo!

Ako vlasnici ovih stranica uskoro ne kontaktiraju policiju prijeti im policijska akcija, a ako budu osuđeni za kršenje autorskih prava mogu završiti i do deset godina u zatvoru. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene