Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Mala svemirska čuda'

Kapi vode poput sićušnih planeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jeste li se ikada zapitali kako bi izledale planete da orbitiraju oko cilindričnog Sunca? Zahvaljujući 'čaroliji' električnog naboja, mikrogravitaciji i astronautu Donu Pettitu sada to možete i vidjeti. Pogledajte kako sićušni tekući 'planeti' orbitiraju oko igle za štrikanje i doznajte zašto!

Astronaut Don Pettit, poznat po izumu čaše iz koje se može piti u uvjetima nulte gravitacije, u suradnji s Američkim društvom fizičara gotovo svakodnevno na YouTubeu dokumentira 'mala svemirska svakodnevna čuda' s Međunarodne svemirske postaje (ISS).

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Kako se planira ostvariti smanjenje emisije ugljika u atmosferu? Detalje otkriva meteorolog Ivan Čačić Ilustracija Ogroman problem Važno upozorenje za zemlje Mediterana: "To je područje kritična točka, milijuni nemaju vode"

Najnovija video snimka je zaista nevjerojatna jer nam daje uvid u orbitiranje planeta u mikrosvemiru. Ključ svega je nedostatak značajnije gravitacije. Jer svaka prava sila teža nikada ne bi dozvolila vodenim 'planetima' da orbitiraju oko igle.

>> Znate li što se događa s vodom u svemiru?

Prvo se igla za štrikanje protrlja papirom. Igla je napravljena od teflona pa trljanje uzrokuje stvaranje negativnog naboja. U međuvremenu, kapljice vode koje se istisnu iz šprice putem gube elektrone i na taj se način stvara pozitivan naboj. Neke se kapljice zabijaju jedna u drugu, no neke ne idu direktno prema igli već lete sa strane a snaga različitih naboja ih vuče s niihove putanje. To repozicioniranje kapljica mijenja gravitaciju igle. Budući da je voda privučena prema sredini igle, dok ona klizi prema tamo privlačna sila poprima relativnu vrijednost. To dodatno mijenja putanju vode i ona se kreće ukrug, tj. orbitira. 

Kapljice vode orbitiraju oko nečega što je oblika cilindra radije nego oko nečega što je okruglo, pa njihove orbite mogu biti malo 'bogatije avanturama' od orbira planeta. Mogu se povlačiti gore ili dolje po cijeloj dužini cilindra i to uz pomoć naboja u ostatku igle i pri tome čine nešto nalik 3D figuri u obliku osmice. I na kraju, kao što će se jednom dogoditi i s našom planetom, kapljice padaju prema unutra. No, dok se to ne dogodi, nevjerojatan je prizor vidjeti sićušne tekuće 'planete' u njihovoj orbiti.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene