Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Novo otkriće

Još uvijek vibriramo od sudara prije 100 milijuna godina!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kanadski su astronomi došli do otkrića prme ojem je kroz našu galaksiju prije 100 milijuna godina protutnjala neka druga galaksija ili masa tamne tvari.

Mliječna staza još uvijek se oporavlja od kozmičkog udara s manjom galaksijom koja se dogodila prije samo 100 milijuna godina. Kažemo samo, zato što je to prema kozmološkim kriterijima relativno nedavno.

Pročitajte i ovo Sudar u Buzinu - 2 Kombi oduzeo prednost Opelu Sudar u Buzinu: Hitna prevezla jednu osobu u bolnicu Vožnja u suprotnom smjeru Što mu je bilo? VIDEO Snimka koja ledi krv u žilama: "Pogledajte kako je kamikaza zamalo izazvao sudar!"

Ovaj je sudar uzrokovao nejednaku distribuciju zvijezda u našoj galaksiji, kao da je val prošao kroz nju. Astronomi tvrde kako nije nužno da je Mliječnom stazom prohujala neka druga, manja galaksija, već da je to mogla biti i velika jureća kugla tamne tvari.

>> Crna rupa u središtu Mliječne staze 'guta' asteroide

'Pronašli smo dokaze o bliskom susretu Mliječne staze s nekom manjom galaksijom ili masivnom strukturom tamne tvari što se dogodilo prije otprilike 100 milijuna godina', rekao je Larry Widrow, profesor na kanadskom sveučilištu Queen's University.

Otkriće se temelji na promatranju 300,000 zvijezda kraj Mliječne staze.

'Naš dio Mliječne staze još uvijek vibrira poput zvona nakon što u njega udarite', rekao je Brian Yanny, još jedan od zaslužnih za otkriće, no dodao je kako ne mogu sa sigurnošću reći s čime se naša galaksija sudarila.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene