Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postoji 'značajna povezanost'

Može li internet biti kriv za smanjenje broja vjernika?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici s MIT-a kažu kako je internet jedan od krivaca za veliko smanjenje broja vjernika u SAD-u.

Nekoliko velikih američkih sveučilišta poput Dukea i Berkeleya prošle su godine objavili kako se u posljednjih dvadeset godina broj vjernika u SAD-u uvelike smanjio. Rezultati istraživanja u tridesetim i četrdesetim godinama prošlog stoljeća pokazali su da je broj osoba koje se nisu izjašnjavali kao vjernici bio jako mali i iznosio je pet posto da bi se početkom devedesetih (dakle tijekom razdoblja od pedeset i više godina) ta brojka popela na samo osam posto.

Pročitajte i ovo Papa izgledao bolje na tjednoj audijenciji Pozdravio vjernike Papa Franjo izgledao bolje na tjednoj audijenciji Papa Franjo vodio misu u povodu Cvjetnice Na tako važan dan Papa Franjo na misi preskočio tradiciju staru 1700 godina: ''Ovo je vrlo neobično''

Papa osudio 'desakralizaciju' vjere

No, u posljednjih dvadesetak godina situacija se uvelike promijenila te je broj osoba koje se ne izjašnjavaju kao vjernici dosegao 18 posto (odnosno broj vjernika smanjen je za 25 milijuna), a jedan od razloga za to, prema informacijama MIT Technology Reviewa koje su prenijeli na Cnetu, jest – internet.

Znanstvenik Allen Downey u svom je istraživanju pokazao da zaista postoji 'značajna povezanost' između povećanja korištenja interneta i smanjenja broja vjernika. Downey kaže kako su on i ekipa znanstvenika uzeli su u obzir brojne faktore koji mogu utjecati na religioznost poput zarade, edukacije, društveno-ekonomskog statusa i slično, ali tvrdi da veliku ulogu ima upravo internet te da se s 'povećanjem korištenja interneta, smanjuju šanse za vjersku pripadnost'.

On posebno upozorava kako je 2010. godine 25 posto Amerikanaca provodilo više od sedam sati dnevno surfajući internetom te kaže kako se ta brojka podudara s brojem osoba koje su se 'odrekle svojih vjerskih uvjerenje u posljednjih dvadeset godina'.

Novinari Cneta pitaju se je li dio ljudi, zbog velike količine informacija koja im je dostupna na mreži i 'izloženosti antireligijskom sadržaju' na internetu, počeo sumnjati u stvari u koje su nekoć vjerovali – što se pogotovo odnosni na 'mlade ljude koji žive na internetu'.

Prva godina pape Franje u slikama

Na ovoj stranicu kažu kako je toga svjestan i papa Franjo koji je nedavno na Twitteru napisao kako 'živimo u društvu koje ne ostavlja mjesta za Boga' te napominju kako papu Franju na Twitteru prati 3,8 milijuna ljudi, dok npr. Miley Cyrus prati čak 17,7 milijuna korisnika ove mreže. Što vi mislite – je li internet zaista 'krivac' za smanjenje broja vjernika? 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene