Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bakteriji ipak treba fosfor

Ipak nema 'života na arsenu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U dugo čekanim, ali ne i iznenađujućim izvješćima, dvije skupine znanstvenika u nedjelju su izvijestile da čudna bakterija nazvana GFAJ-1, za koju je prvotno ocijenjeno da u svojim staničnim procesima koristi arsen umjesto fosfora, ipak za rast treba fosfor kao i svi drugi organizmi na Zemlji, izvijestio je Los Angeles Times u ponedjeljak.

Mikrob je "ipak bakterija ovisna o fosfatima", napisala je jedna skupina znanstvenika u časopisu Science. Istraživanja dviju skupina mogla bi zaključiti raspravu koja je počela u prosincu 2010. kada je jedna skupina znanstvenika, u kojoj je bila znanstvenica povezana NASA-om Felisa Wolfe-Simon, objavila zapanjujuću teoriju da čudna bakterija koju su otkrili u kalifornijskom jezeru Mono, kako izgleda, u svojim staničnim procesima koristi arsen umjesto fosfora.

To je izvješće, također objavljeno u listu Science, predstavljeno uoči NASA-ine konferencije za tisak kao "astrobiološki nalaz koji će utjecati na potragu za dokazima izvanzemaljskog života". Na internetu su tada kružila nagađanja da je NASA otkrila izvanzemaljce.

Iako se nije radilo o malim zelenima otkriće je zapanjilo znanstvenike. Vjeruje se da se sav život na Zemlji oslanja na šest elemenata: ugljik, kisik, vodik, dušik, fosfor i sumpor. Nalaz bakterije koja je fosfor zamijenila inače otrovnim arsenom mogao je znanstvenicima u potrazi za izvanzemaljskim životom pružiti novu vrstu života za proučavanje.

Pročitajte i ovo Ilustracija veliko zagađenje Splitski dogradonačelnik Ivošević: "Na plaži Bene stanje je alarmantno" Uzrok arsena u splitskom zraku i dalje nepoznat - 2 Najavljen novi prosvjed Splićani zabrinuti zbog opasnih čestica u zraku: "Netko nas pravi glupanima, majmunima. To nećemo dozvoliti"

>> Znanstvenici otkrili crva koji pljuje kiselinu i jede kosti!

Izvješća objavljena u nedjelju, međutim, proturječe zaključcima Wolfe-Simon i njenog tima i kažu da iako GFAJ-1 izvanredno dobro podnosi arsen u svom okruženju ipak ne ovisi o njemu.

"GFAJ-1 ne krši dosadašnja pravila za život, suprotno tumačenju Wolfe-Simon podataka koje je iznijela njena skupina", napisali su urednici časopisa Science uz članke. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene