Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijene dionica i dalje padaju

Investitori zabrinuti: Apple u problemima zbog novih modela iPhonea

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Investitori su zabrinuti jer Apple nije objavio informacije o prednarudžbi iPhonea 5C, zbog čega sumnjaju da je potražnja za njih manja od očekivanja

Nakon što je Apple predstavio nove modele iPhonea koji nisu donijeli neku revoluciju i inovativne opcije te nakon što smo saznali da toliko najavljivani model jeftinijeg iPhonea uopće nije jeftin, analitičari i investitori ostali su razočarani, što se odmah odrazilo i na cijenu dionice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potražnja manja od očekivanja Jeftiniji, ali i dalje PRESKUP: Apple smanjuje narudžbe iPhonea 5C Slika nije dostupna Napokon veliki ekran Oborit će SVE rekorde: Analitičari imaju velika očekivanja za iPhone 6! Evo što donosi

Čini se da su se sada pojavili novi problemi za ovu kompaniju zbog kojih je cijena dionice pala na samo 450 dolara (prije predstavljanja iPhonea bila je veća od 500 dolara) – investitori su zabrinuti što Apple nije objavio broj prednarudžbi za iPhone 5C koji se na određenim tržištima može prednaručiti od prošlog petka.

Kinezi razočarani cijenom 'jeftinog' iPhonea: 'Ne bih ga mogao kupiti niti da prodam bubreg'

Na Cnetu podsjećaju kako Apple od 2009. godine redovito objavljuje informacije o broju prednarudžbi iPhonea nakon samo 24 sata od njegove dostupnosti te analitičari sada sumnjaju da, s obzirom da nema nikakvih informacija o oko potražnje za iPhoneom 5C, te brojke možda nisu u skladu s očekivanjima u Cookovoj kompaniji.

Također, prošlogodišnji iPhone 5 ubrzo je rasprodan online, dok se iPhone 5C i dalje može prednaručiti – što može ukazivati na smanjenu potražnju, ali može značiti da se Apple ovoga puta pripremio te da su osigurali veće količine svojih telefona kako bi pratili (očekivanu) veliku potražnju.

No, čini se da nije samo iPhone 5C problem za Apple, već neki analitičari upozoravaju i na velike probleme u proizvodnji top modela iPhonea 5S. Naime, već mjesecima mrežom kruže glasine kako Appleove partnerske kompanije imaju problema s proizvodnjom iPhonea 5S (problemi se odnose na senzor otisaka prstiju), a poznati analitičar koji prati ovu kompaniju Peter Misek jučer je ponovno upozorio na ove probleme zbog kojih bi Apple mogao isporučiti manje novih modela iPhonea nego su prvotno očekivali.

Misek očekuje da će Appleovi partneri tijekom trećeg kvartala napraviti između 5 i 10 milijuna iPhonea 5S, dvadesetak milijuna iPhonea 5C i između 5 i 8 milijuna 4S modela. U posljednjem kvartalu, on očekuju da će se napraviti između 20 i 25 milijuna iPhonea 5S, oko 30 milijuna modela 5C te između 3 i 5 milijuna modela 4S, dok s dolaskom novih modela Apple prekida proizvodnju iPhonea 5.

Pogledajte opcije iPhonea 5S i iPhonea 5C

Osim što im senzor otisaka prstiju zadaje probleme prilikom proizvodnje novih modela telefona, neki stručnjaci još od predstavljanja iPhonea 5S prošlog tjedna upozoravaju na opasnosti oko korištenja svojih biometrijskih podataka na iPhoneu jer korisnici nikad ne mogu znati tko se na kraju može domoći tih podataka i iskoristiti ih bez njihovog znanja.

Novi modeli Appleovih telefona u prodaji će se pojaviti ovaj petak pa bi već početkom sljedećeg tjedna trebali znati više informacija o potražnji za njima, a prije toga korisnici starijih modela iPhonea i iPada moći će skinuti novu verziju mobilnog operativnog sustava iOS7 koja donosi najveće promjene u dizajnu ovog OS-a.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene