Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova studija

Internet nije štetan za ljudski mozak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Ne postoje dokazi koji bi sugerirali da je korištenje interneta značajno utjecalo ili ne na razvoj ljudskog mozga", zaključak je neuroznanstvenice Kathryn Mills, koja završava doktorski studij na londonskom sveučilištu.

Njezina studija zapravo je osvrt na 135 postojećih studija o kongnitivnim štetama za mlade korištenjem interneta te je zaključak da je takozvano 'premrežavanje mozga' pod utjecajem interneta vrlo malo vjerojatno.

Pročitajte i ovo Mozak (Dnevnik.hr) Kortizol je kriv za sve Stres utječe na poteškoće s pamćenjem i smanjuje moždani volumen Slika nije dostupna Svjetski dan moždanog udara Prvi uzrok invalidnosti i drugi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj: Bolest koja se može spriječiti ako se prepoznaju simptomi

Prijašnje studije sugerirale su svašta, od toga da je korištenje interneta vidljivo povezano s promjenama u dijelovima mozga, do toga da je pronađen dokaz takozvanog "Google efekta", koji se manifestira tako da korisnici češće ne pamte činjenice ako smatraju da će ih pronaći na internetu.

Studenti bi se radije odrekli seksa, kave i hrane nego…

Mills za sve to nije pronašla nikakve dokaze, a u svojoj studiji podsjeća i na to da je čuveni grčki filozof Platon upozoravao u svoje vrijeme na opasnost pisane riječi, smatrajući kako će taj izum proizvesti zaborav kod ljudi, jer oni više neće prakticirati pamćenje.

Mills u svojoj studiji ističe kako se ona odnosi na 95 posto korisnika interneta, no ne bavi se mladima s poremećajima ili ovisnošću o internetu.

Ipak, internet iz dana u dan postaje sveprisutniji u našim životima, a čini se kako će ta tendencija samo rasti i ubuduće.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene