Obavijesti Video Pretražite Navigacija
28 do 35 dolara

I Hrvati će uskoro moći kupovati dionice Facebooka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Napokon smo doznali koliko vrijedi jedna dionica najveće svjetske društvene mreže Facebooka.

Početna im je vrijednost određena na 28 do 35 dolara. Uskoro će njima moći trgovati i hrvatski građani, a kroz inicijalnu ponudu dionica koja počinje u ponedjeljak bit će prodano oko 10 posto Facebooka. Očekuje se da će biti prikupljeno oko 12 milijardi dolara. Ukupna vrijednost tvrtke procijenjena je na 85 do 95 milijardi dolara.

Facebook neće upasti na listu pet po tržišnoj kapitalizaciji najvrijednijih tvrtki kojom dominira Apple, ali mnogi stručnjaci upozoravaju da se internetska društvena mreža čini precijenjenom. 'Ima dovoljno zainteresiranih za kupnju dionica, ali nominalna vrijednost Facebooka od najmanje 85 milijardi dolara prilično je visoka i pomalo me podsjeća na situaciju kada smo na tržištima vidjeli pucanje internetskog mjehura', rekoa je stručnjak za ulaganja Fidel Helmer.

>> Tko je kriv za probleme s privatnosti na 'Fejsu' – Facebook ili sami korisnici?

Loše za Facebook zvuče i usporedbe s Googleom. Kada je 2004. izašao na burzu, vrijednost internetskog diva procijenjena je na 23 milijarde dolara. Danas je tržišna kapitalizacija oko 200 milijardi dolara. 'Google je dva i nešto sitno puta veći po tržišnoj kapitalizaciji. Dok, ako bi ih recimo uspoređivali po prihodima, Google je kompanija od nekih 40 milijardi dolara prihoda, a Facebook od circa četiri', rekao je savjetnik za ulaganja Goran Vorkapić.

Kada budu izlistane na burzi, dionicama Facebooka moći će trgovati i hrvatski građani. 'Nakon IPO dionice se uvrštavaju na američku burzu tako da isto kao i sve druge dionice koje kotiraju na američkoj burzi dovoljno je samo da kontaktiraju brokera koji ima pristup američkim burzama i da normalno trguju kao i sa svim drugim dionicama koje kotiraju na tim burzama', objasnio je Vorkapić.

Trgovanje Facebookovim dionicama pod oznakom FB počinje 18. svibnja. Tvrtku će i dalje kontrolirati osnivač Mark Zuckerberg. U njegovim će rukama biti 31 i pol posto dionica, što znači da će raspolagati bogatstvom od oko 17 i pol milijardi dolara.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene