Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hakeri se obogatili!

Hakeri su na trojancu za Appleova računala zarađivali 10 tisuća dolara dnevno!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sigurnosna kompanija Symantec otkrila je da su hakeri dizajnirali Flashback trojanac kako bi putem njega zaradili klikanjem na oglase na internetskim stranicama

U kratko vrijeme pojavila su se dva trojanca za Appleova računala koja su, smatraju neki sigurnosni stručnjaci, 'zauvijek razbila mit o Macovima kao potpuno sigurnim računalima'. Neki su otišli tako daleko da su zaključili da, kada je sigurnost u pitanju, Apple je kojih deset godina iza Microsofta te im najgori dani tek slijede.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oprez korisnicima Ekstenzija za Chrome i Firefox na Facebooku novi je trojanac Slika nije dostupna Oprez! Ne nasjedajte na ovu Facebook prijevaru, iza nje čeka virus trojanac

Kada je tek otkriven Flashback trojanac koji je zarazio oko 700 tisuća Macova, sigurnosne kompanije upozoravale su kako on krade osobne podatke korisnika Appleovih računala, a sada su iz Symanteca objavili kako su otkrili koji je bio pravi cilj hakera koji su dizajnirali ovaj trojanac – zarada!

U ovoj kompaniji vjeruju da su autori Flashbacka mogli zarađivati i po deset tisuća dolara dnevno i to putem komponente za klikanje oglasa koju je trojanac downloadao na računalo.

Trojanac zarazio gotovo 600 tisuća Appleovih računala!

Flaschback je zarazio preglednike internetskih stranica na Appleovim računalima (Chrome, Firefox i Safari) te preusmjeravao internetski promet sa stranica na koje bi korisnici kliknuli na one stranice putem kojih bi hakeri zarađivali. Naime, kada bi korisnici kliknuli na neki oglas, oni ne bi otišli na stranicu s kojom je taj oglas povezan, već na stranice na koju bi ih odveo Flashback, a hakeri bi zaradili od dovođenja korisnika na te stranice, dok Google – čije su oglase korisnici klikali, od tih klikova ne bi dobio ništa.

Konačan rezultat djelovanja ovog trojanca je, kažu u Symantecu, gubitak prihoda Googlea i bogaćenje hakera.

Zarada hakera po kliku nije bila velika – u Symantecu kažu da bi po jednom kliku dobili 0,8 centi, no s obzirom na broj zaraženih računala koji se broji u stotinama tisuća, cifra koju su hakeri zaradili mogla se popeti i do deset tisuća dolara dnevno. Također, kako je Flashback aktualan već neko vrijeme (iako je udio zaraženih računala s vremenom uvelike smanjen), hakeri su do sada mogli zaraditi veliku svotu novca. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene