Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučajnost ili…?

Googleova diskriminacija? Na kartama nema siromašnih kvatrova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Googleovim kartama dostupne su fotografije samo bogatih dijelova Lake Providencea, a nema fotografija ulica i kuća u siromašnom dijelu grada

Novinar CNN-a John D. Sutter nedavno je objavio članak o Lake Providenceu u američkoj saveznoj državi Louisiani, 'mjestu s najneujednačenijim prihodima u SAD-u'. Njegova je priča privukla mnoge Amerikance koji su na Googleovim kartama htjeli vidjeti kako izgleda taj grad i usporediti siromašni i bogati dio grada, no iznenadili su se kada su vidjeli da su Street View fotografije dostupne samo u četvrtima gdje žive bogataši, dok za većinu dijelova grada u kojima žive siromašni fotografije nisu objavljene.

Pročitajte i ovo Zašto se Dan žena slavi baš na 8. mart? 8. mart Zašto Dan žena slavimo baš na današnji dan? Ilustracija Uzvraća tužbom Čistačica pojela ostatke sendviča od tune nakon sastanka odvjetnika, dobila je otkaz: "Mislila je da će biti bačen"

Neki su čitatelji koji su kontaktirali Suttera čak optužili Google za diskriminaciju siromašnih ljudi i njihovih kvartova. 'Možda sam u krivu, no čini mi se da je čak i Google napravio podjele u tom području' komentirao je jedan čitatelj činjenicu da nema fotografija siromašnog dijela grada.

'Street View': 'Google prekršio zakon o privatnosti'

Ova je tema zainteresirala Sutera koji je ekipi u Googleu poslao upit vezan za ovaj problem, no niti u toj kompaniji nisu mu znali reći konkretan razlog zbog kojeg nisu snimili, tj. objavili fotografije tog dijela grada. Glasnogovornica Googlea objasnila mu je da Google uvijek pokušava snimiti što veći broj ulica, no nekad mogu naići na probleme poput radova na cesti, a nekad je u pitanju ljudska pogreška ako vozač promaši ulicu ili ako kvaliteta snimljenih fotografije nije zadovoljavajuća (zbog sjena, loših vremenskih uvjeta ili nekih drugih razloga).

'Ne prihvaćam baš ove argumente', napisao je Sutter u novom članku na CNN-u te je rekao da mu je teško zamisliti da su se tog dana radovi odvijali na jednom cijelom (siromašnom) dijelu grada, odnosno da su baš na tom dijelu bili loši vremenski uvjeti, dok su tijekom snimanja 'bogatog' dijela grada uvjeti bili zadovoljavajući. Postoji mogućnost da Googleov automobil nije snimao taj dio grada jer su ulice u njemu uže i njima je teže upravljati nego u drugom dijelu grada, ali Sutter kaže da vozač Googleovog automobila koje na vrhu ima kameru možda nije htio ići u taj dio grada iz straha.

'Možda je u pitanju i rasizam, s obzirom da u tom dijelu grada živi pretežno crnačko stanovništvo', dodaje Sutter i kaže da u Googleu možda odlučuju o mjestima koja će fotografirati na temelju količine pretraga na internetu tih gradova ili dijelova grada. Susan Cadrecha iz Googlea odbacila je njegove tvrdnje, iako kaže da ne zna razlog zbog kojeg taj dio grada nije snimljen te se nada da će jednom u budućnosti njihov automobil fotografirati i te ulice.

Vozač Street View automobila napravio tri prometne nesreće!

'Ako se gleda sa stajališta profita, ima smisla da Google snima samo mjesta za koja je uvjeren da ih pregledavati veliki broj korisnika', smatra Sutter i kaže da je vjerojatno to razlog zbog kojeg su do sada fotografirali samo određene dijelove Afrike, dok su snimili veliki broj gradova u SAD-u i Europi.

Možda je Lake Providence ipak samo izolirani slučaj te autor ovog članka kaže da se na Street Viewu mogu pretraživati siromašni dijelovi Bronxa i opasnih kvartova u Chicagu te podsjeća i na Googleov projekt 'A New American Picture' u kojem ova kompanija upozorava na siromaštvo u američkim gradovima.

Dakle, na Googleu se mogu pronaći i fotografije siromašnih kvartova, a Sutter naglašava da je u Lake Providenceu u pitanju simbolika jer je na digitalnoj verziji ovog grada, jednako kao i u stvarnom svijetu, njegovo siromaštvo skriveno.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene