Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasnosti za Gmail račune

Google upozorava korisnike Gmaila kada špijuni pokušavaju provaliti u njihov mail

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Automatsko upozorenje pojavljuje se korisnicima čiji je Gmail u opasnosti od napada stranih špijuna. Način na koji Google doznaje da su korisnički računi pod prijetnjom napada ne želi otkriti. Ovaj pothvat Googla, rezultat je stalnih napada na Gmail račune američkih visokih dužnosnika.

Poruke Googla, Gmail korisnicima alarmantnije su od prosječne PC-poruke upozorenja. Oni smatraju da iza napada na korisničke račune stoje državno sponzorirani napadači, koji  pokušavaju kompromitirati račune Gmail korisnika.

Google je zbog toga predstavio 'posljednju liniju obrane' za korisnike za koje vjeruje da bi mogli biti žrtve napadom stranih špijuna - program bi trebao 'štititi' klijente od špijuna iz bilo koje zemlje.

Upozorenje će se pojaviti u sklopu Gmail računa za koji Google vjeruje da je pod napadom. Google odbija reći koliko je prijetnja hakera-špijuna rasprostranjena uistinu, osim toga način na koji Google saznaje o ugroženom računu, čelnici tvrke također ne žele otkriti.

'Mi smo stalno na udaru zlonamjernih aktivnosti usmjerenih na naš sustav, osobito pokušaja trećih strana da se prijavi u korisničke račune ', objavio je Google na svom blogu. 'Kada zaprimimo određenu obavijest-izravno od korisnika ili od vlastitih nadzornih agencija- poslat ćemo korisnicima jasne znakove upozorenja. Zato sada poduzimamo određene korake kako bismo spriječili napade na korisničke račune.'

 

Na ove poteze Google se odlučio nakon nekoliko cyber-napada iz Kine na korisničke račune američkih dužnosnika.
Prošle godine, hakeri sa sjedištem u Jinan, Kina, ciljano su napali osobne Gmail i Yahoo račune državnih službenika u SADu.

Kineska vlada je u tom slučaju negirala bilo kakvu umiješanost. 'Kažnjavanje tih djela u Kini je neprihvatljivo', rekao je kineski glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hong Lei nakon napada. 'Hakiranje je međunarodni problem i Kina je također žrtva takvih napada. Zbog toga inzistiranje za kažnjavanjem tih djela su potpuno neosnovana.'

Google preporučuje, 'Ako dobijete upozorenje, to ne mora nužno značiti da je vaš račun napadnut. To samo znači da mi vjerujemo da može biti meta, krađe identiteta ili zlonamjernih programa, i da treba odmah poduzeti korake kako biste osigurali svoj račun.

Google tvrdi da iza napada na osobne Gmail račune stoje organizacije pod zaštitom države. 'Mi vjerujemo da je naša dužnost da budemo proaktivni u obaviještavanju korisnika o napadima ili mogućim napadima, kako bi se oni mogli zaštiti od mogućih napada. I dalje ćemo ažurirati sve obavijesti na temelju najnovijih informacija.

Sumnja se da je Kina izvor mnogih napada na vlasti i komercijalne web stranice u inozemstvu, no dužnosnici su u više navrata odbacili izvješća da bi vlada ili vojni vrh, mogao biti iza takvih napada.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene