Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba protiv uništenja šuma

Google pokrenuo kulturnu kartu indijanskog plemena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Google je u subotu u Rio de Janeiru otkrio kulturnu kartu Indijanaca Surui, digitalni instrument koji će pomoći amazonskom plemenu da iskoristi svoje veliko poznavanje šume u borbi protiv uništenja šuma.

Zemljiovid, rezultat petogodišnjeg partnerstva šefa Surui Almira i Googlea, pokazan je prvi puta na forumu tvrtki, u okviru konferencije o održivom razvoju Rio+20.

Na animiranoj slici planete Google Eartha vidi se mala točka u Brazilu, pleme Surui s 1.3000 članova koji žive na području od 240.000 hektara u Amazonskoj državi Rondonia, na sjeverozapadu zemlje.

Pročitajte i ovo Amazonu pogodila povijesna suša Apokalipsa u Amazoni Stotine uginulih dupina i tisuće mrtvih riba uslijed povijesne suše: "Kao scenarij iz znanstvene-fantastike" Ilustracija IZOLIRAO SE OD SVIH U Brazilu umro "najusamljeniji čovjek na svijetu"

>> Od DANAS: 'Internet će se zauvijek promijeniti'

Aplikacija predstavlja fotografije i 3D video zapise šume u kojoj žive urođenici, uz priče o njihovoj tradiciji i običajima. Slike se mogu vidjeti na Google Earth i na stranici www.paiter.org.

Poglavica Almir, sa šarenom perjanicom na glavi, pozdravio je taj projekt koji 'putem Googla pokazuje svijetu vrijednost njihove kulture'. Dodao je da će indijanci koristiti zemljovid i smartphone za nadzor deforestacije oko njihovog područja.

Jedan dužnosnik Googlea je naglasio da će ta tehnologija biti upotrijebljena i za pomoć drugim indijanskim plemenima u svijetu, primjerice u Kanadi i na Novom Zelandu. (Hina)

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene