Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kilometarsko savršenstvo

FOTO Roza feniksi: Kinezi grade najviše i tehnološki najmodernije tornjeve na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vjetroturbine, fotonaponske ćelije, termalni dimnjaci i sakupljanje kišnice rade u sinergiji s kotlovima za biomasu i ćelijama vodikovog goriva u prizemlju građevina tornjeva kako bi se proizvela energija dostatna za njih i širu zajednicu. Ukratko, to je vizija budućih Phoneix tornjeva u kineskom gradu Wuhanu.

Tvrtka Chetwoods Architects iz Velike Britanije surađuje s kineskom grupacijom HuaYan na pripremi projekta koji uključuje dva buduća najviša tornja na svijetu, koji će se u zrak uzdizati na visinu od jednog kilometra. Njihova izgradnja dio je masterplana okoliša za grad Wuhan u Kini, a karakterizirati će ih proizvodnja takozvane zelene energije za vlastite i potrebe šire zajednice, prenosi World Wrhitecture News.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iscurili podaci Jesu li Kinezi zataškali širenje virusa? Wuhan naručio dvaput više PCR testova sedam mjeseci prije prvog slučaja korone Slika nije dostupna DRUGA PERSPEKTIVA Splićanin na radu u Wuhanu: ''U tri dana testirali su cijeli grad u kojem živi 12 milijuna ljudi. Kinezi vjeruju vladi i stručnjacima''

Po završetku izgradnje ti bi tornjevi bili najviši par u svijetu, jednake visine kao i najavljeni Kingdom toranj u Jeddahu. Nalazit će se na otoku usred jezera, na prostoru površine 47 hektara.

Dubai se širi u nebo: Grade novi toranj visok preko 1.000 metara

"Cilj nam je ostvariti novu viziju putem programa kulturološkog i kreativnog dijaloga i suradnje, prihvaćajući novo doba i novi eklektički stil, koji će najbolje od Kine učiniti još boljim", istaknula je grupacija HuaYan u javnom priopćenju.

Koncept Chetwoods Architectsa inspiriran je simbolom kineskog feniksa, entiteta koji objedinjuje i mušku (Feng) i žensku (Huang) stranu, zajedno s formom jing/janga, koji predstavlja savršenu ravnotežu. Rezultat je par tornjeva gdje toranj Feng hrani toranj Huang energijom iz obnovljivih izvora, što bi pretstavljalo prirodan proces simbioze.

"Plan će omogućiti katalizator za okoliš koji će udahnuti novi život u grad Wuhan te aktivno izbjeći katastrofalne posljedice razvoja koji se događaju drugdje u Kini", pojašnjavaju britanski arhitekti.

Naravno, tornjevi će osim ekološkoe i energetske znamenitosti biti i velika turistička atrakcija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene