Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stealth ratovanje

FOTO Napravljen materijal koji bi vojnike mogao učiniti nevidljivima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka vojska želi pod svaku cijenu svoje vojnike učiniti nevidljivima na terenu, a jedna kanadska tvrtka mogla bi u tome preteći svu konkurenciju američkih tvrtki, koje vrlo ugodno žive od državnog proračuna, a ne daju zadovoljavajuće rezultate.

Kanadska tvrtka Hyperstealth Biotechnology Corp., napravila je i testirala takozvani 'hyperstealth' materijal, kojeg zovu 'quantum stealth' i koji čini korisnika potpuno nevidljivim u bilo kojem vidljivom spektru, uključujući infra crveni i toplinski, prenosi Business Insider.

Pročitajte i ovo Pripadnici Hrvatske vojske u službi glasali su na posebnim biračkim mjestima - 3 Posebna biračka mjesta Izašli na birališta: Pogledajte kako su glasali hrvatski vojnici i vojnikinje Ilustracija Mirovna misija Britanski vojnici stigli na Kosovo: "To je razborit korak''

>> Platio 'čarobnjaku' da ga učini nevidljivim, pa krenuo u pljačku banke...

Toliko su uvjereni u uspješnost svojeg materijala da ističu kako se osobu koja se sakrije pod njihov pokrivač može otkriti samo ako se netko nehotice spotakne o nju.

Tehnologija materijala je pasivna, a to znači da ne zahtjeva dodatni izvor energije te da ne stvara iluzije, već samo iskrivljuje svjetlo oko osobe koja nosi taj materijal. Na taj način, materijal onoga koji ga nosi, čini nevidljivim.

Fotografije pokrivača, koje je objavila spomenuta kanadska tvrtka, izgledaju zapanjujuće, a materijal su uspjeli pokazati i američkim vojnim dužnosnicima. Rezultat prezentacije je daljnji napredak projekta.

Ipak, zasad nešto više od fotografija javnost neće moći vidjeti, a većina podataka o načinu rada materijala i drugim zanimljivostima drži se u strogoj tajnosti, sve dok vojska ne procjeni da je stvar dovoljno sigurna za puštanje na komercijalno tržište.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene