Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Meteorski roj

FOTO Još nije kasno vidjeti spektakularne 'suze svetog Lovre'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protekle su noći mnogi promatrači noćnog neba mogli diljem Hrvatske vidjeti fascinantnu kišu meteora, tzv. suze svetog Lovre. Isti bi se prizor trebao ponoviti i večeras.

Vedro noćno nebo u mnogim dijelovima Hrvatske oduševilo je astroentuzijaste koji su sinoć imali jedinstvenu priliku vidjeti Perzeide, meteorski roj u narodu poznat i kao Suze svetog Lovre.

Pročitajte i ovo Zvjezdarnica; ilustracija Odlična priča Jedini planetarij istočno od Zagreba nalazi se u malenom mjestu kraj Đakova Slika nije dostupna Donosimo upute Uživajte u spektakularnom prizoru na nebu

Bude li i u noći s ponedjeljka na utorak nebo vedro, isti bi se prizor trebao ponoviti drugu noć zaredom.

>> Uživajte u spektakularnom prizoru na nebu

Perzeidi su meteorski roj nastao od ostataka repa kometa 109P/Swift-Tuttle, koji prividno izlazi iz zviježđa Perzej. Pojavljuju se svake godine u kolovozu, a traju i do nekoliko tjedana.

Mjesec koji je u ovom trenutku samo tanki srpić i koji će zaći iza ponoći, ove godine svojom svjetlošću neće ometati vidljivost meteora pa su ove godine idealni uvjeti za opažanje Perzeida, ističu u Hrvatskom astronomskom savezu.

Ljubitelje svemirskih prostranstava pozivaju da nađu mjesto bez javne rasvjete i uživaju u spektaklu. Naime, za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi), meteori se opažaju golim okom, a potrebno se udaljiti iz prostora u kojem ima javne rasvjete, u što bolju tamu.

Maksimalni broj meteora je do 60 u jednom satu, a padaju brzinom od 59 kilometara na sat. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene