Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U središtu naše galaksije

FOTO Je li ovo prvi pravi dokaz postojanja tamne materije?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici koji proučavaju podatke dobivene pomoću NASA-inog teleskopa Fermi, vjeruju kako bi se u središtu naše galaksije mogla nalaziti tamna materija, jedan od svetih gralova astrofizike.

Vjeruje se kako tamna materija čini preko 80 posto svemira, ali znanstvenici o njoj znaju izrazito malo ili gotovo ništa. Nova studija u kojoj su korišteni javno dostupni podaci s teleskopa Fermi, "predstavlja dosad najbolji signal tamne materije", ističe Dan Hooper, asistent profesor iz američkog nacionalnog laboratorija Fermi u Bataviji, u Illinoisu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Veliki Atraktor NAŠLI SU DOKAZ Našu galaksiju, zajedno s njih još 883, 'usisava' misteriozna kozmička sila Slika nije dostupna Primjećena hipotetska čestica Tamna materija pronađena u središtu Sunca?

Hooper i njegov tim vjeruju kako je signal na prikazanoj fotografiji, koja je napravljena u drugom spektru, zapravo rezultat sudara čestica tamne materije, prenosi Daily Mail. Signal pokazuje ekstremno visoko gama zračenje, kao rezultat tih sudara u središtu naše galaksije.

Misterij: Konačno pronađeni tragovi 'tamne materije'?!

Da bi potvrdili svoj pronalazak, znanstvenici su morali dokazati da signal ne stvara neki drugi izvor, poput udaljenog pulsara ili brzo rotirajuće zvijezde.

"To ipak ne isključuje da se radi o nečemu čega se još nismo dosjetili", rekao je Hooper. Dodao je kako je zajedno s timom pokušao pronaći i dosjetiti se što bi to sve moglo biti, ali bezuspješno.

Ako se otkriće i potvrdi, morat će se postaviti neka nova i teška pitanja oko tamne materije. Naime, znanstvenici su dosad vjerovali kako tamnu materiju čini hipotetska čestica nazvana WIMP, odnosno masivna čestica slabe interakcije. Ovo otkriće značilo bi da se radi o težoj čestici od navedene.

Osim toga, to bi nadvilo i sumnju nad potencijalnim otkrićima tamne materije u pokusima na Zemlji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene