Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gravitacijsko fokusiranje

FOTO Izvanzemaljski 'pogled smrti' iz svemira

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA je objavila Hubbleovu fotografiju skupine galaksija udaljenih 2 milijarde svjetlosnih godina, koja nam šalje iskrivljenu sliku jedne još udaljenije galaksije koja neodoljivo podsjeća na izvanzemaljece iz kultne računalne igre Space Invaderse s kraja 70-ih godina.

Radi se zapravo optičkoj iluziji, 'fatamorgani' u objektu nazvanom Abell 68, koja nastaje uslijed jakog gravitacijskog polja koje, u skladu s Einsteinovom teorijom relativnosti, savija prostor-vrijeme i pokazuje iskrivljene slike pozadinskih, još udaljenijih galaksija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uspoređuju je s Einsteinom i Hawkingom Sabrina ima samo 23 godine, a mogla bi promijeniti način na koji shvaćamo svemir Slika nije dostupna Krivac - Mjesec NIJE NEMOGUĆE Dan od 25 sati? Doznajte kada bi se to moglo dogoditi

>> Vanzemaljce bismo mogli pronaći u sljedećih deset godina!

Ovaj efekt, koji se naziva gravitacijsko fokusiranje, može stvarati višestruke 'zrcalne kopije' svjetla koje stiže iz dalekih galaksija. 'Jako gravitacijsko polje koje obavija tu skupinu galaksija ponaša se kao prirodni objektiv koji pojačava, uveličava, ali i iskrivljuje svjetlo iz jako udaljenih galaksija u pozadini', objasnili su iz NASA-e.

Tako gravitacijsko fokusiranje, kao u kući ogledala, stvara fantastične, zrcalne slike galaksija u pozadini mnogo udaljenijih od skupine galaksija koje uzrokuju ovo gravitacijsko polje.

Snimka je snimljena u infracrvenom spektru, a prema gornjoj strani na sredini fotografije može se vidjeti jedna spiralna galaksija čiji je oblik uslijed djelovanja gravitacijskog polja razvučen, a njena slika uslijed istog efekta multiplicirana, tako da podsjeća na izvanzemaljce iz nekad superpopularne računalne igre Space Invaders.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene