Obavijesti Video Pretražite Navigacija
25 godina

FOTO Evolucija mobitela na jednom mjestu: Od 'cigle' do mini računala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjećate li se prvih mobitela, prvih takozvanih 'cigli'? U usporedbi s današnjim smartphone uređajima, prisjećanje na prve mobitele doima se kao povratak u daleku prošlost.

Prvu 'ciglu' težine jednog kilograma prezentirala je Motorola još 1973. godine, a prvi komercijalno pristupačan mobitel pojavio se tek 1983. godine i radilo se o modelu DynaTAC 8000x. Od 1990. do 2011. godine, pretplata na mobilne uređaje porasla je s 12,4 milijuna na preko šest milijardi, odnosno 87 posto globalnog tržišta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na području Grčke Otkriće koje mijenja tijek evolucije: Pronađeni ljudski otisci stari 6 milijuna godina Slika nije dostupna Pokreće se sat evolucije Otkriće koje mijenja sve što znamo o našem porijeklu i povijesti

>> Sjećate li se mobilnih uređaja iz prošlosti? Evo prilike za to!

Japanska tvrtka NTT DoCoMo, koja je pružatelj usluge bežičnog interneta, sastavila je foto-listu mobitela od 1987 godine do danas. Fotografija je dio prezentacije na Tokijskom tjednu dizajna, a prezentacija je ujedno i obilježavanje 20. godišnjice poslovanja te tvrtke, prenosi Huffington Post.

Dizajn mobitela se uvelike promijenio tijekom navedenih godina. Kad je Motorola 2004. godine lansirala svoj RAZR model, uslijedila je 'poplava' preklopnih mobitela. No, pravu revoluciju izazvao je Apple 2007. godine svojim iPhone mobitelom, kojeg je krasio jedan poseban novitet - touchscreen zaslon.

Ubrzo su ostali proizvođači mobitela počeli proizvoditi mobitele s tom tehnologijom, a Apple se dao u brojne tužbe za povredu patenta protiv brojnih proizvođača mobitela diljem svijeta. Međutim, touchscreen tehnologija poprimila je svoj tijek i prešla okvire Applea i iPhonea. Danas, iPhone više nije najprodavaniji smartphone, ali je još uvijek u samom vrhu.

Podsjetite se, na fotografiji koju prenosimo, kako su se mobiteli razvijali od njihovih početaka do danas.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene