Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Početak kraja dominacije?

Evo zašto je iPad mini razočarao!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je iPad mini odličan uređaj, mnogi analitičari i novinari smatraju da je preskup u odnosu konkurenciju te su razočarani njegovim ekranom, odnosno njegovom premalom rezolucijom

Kao i svi dosadašnji modeli Appleovih tableta, iPad mini iznimno je kvalitetan uređaj koji će sigurno biti jedan od najpopulanijih tableta na tržištu, no njegovo predstavljanje razočaralo je dio analitičara i novinara - dijelom zbog opcija ovog uređaja, a najvećim dijelom zbog njegove cijene. Jedan od problema koji je pratio predstavljanje manjeg iPada, ali i iPhonea 5 jest što su konferencije ove kompanije izgubile onu tajnovitost koja ih je okruživala prijašnjih godina dok je Steve Jobs bio živ.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi iPadovi i Macovi Apple predstavlja nove proizvode: Evo što možemo očekivati Slika nije dostupna Poznat datum Evo kada stižu novi iPadovi

Predstavljen iPad mini - Appleov najjeftiniji tablet!

Tako je većina novih uređaja i njihovih opcija koju je Apple predstavio na konferencijama u rujnu i listopadu već svima bila poznata tako da nije bilo nikakvih većih iznenađenja osim redizajniranog i iznimno tankog novog modela iMaca.

Prilikom predstavljanja iPada mini, Philip Schiller naglasio je njegove dimenzije - 'tanak je kao olovka i može ga se držati u jednoj ruci' i kvalitetu izrade rekavši da je puno bolji od njihovog najvećeg konkurenta, Googleovog Nexusa 7 za kojeg je rekao da je napravljen od plastike i teži od iPada mini.

Na mnogim internetskim stranicama kao najveći problem iPada mini izdvajaju preveliku cijenu od 329 dolara te je ovaj model samo 70 dolara jeftiniji od iPada 2 koji se nalazi u prodaji po cijeni od 399 dolara za osnovni model. S druge strane, konkurentski uređaji prodaju se po povoljnijoj cijeni pa se tako za 199 dolara može nabaviti Amazonov model Kindle HD koji ima 16GB flash memorije, dok Google po istoj cijeni prodaje svoj Nexus 7 s 8GB memorije.

Upravo bi visoka cijena manjeg iPada u odnosu na konkurenciju mogla biti glavni razlog zbog kojeg bi se veliki dio korisnika koji namjeravaju kupiti kvalitetan i cjenovno što povoljniji tablet mogao odlučiti upravo za Amazonove ili Googleove modele.

Također, već neko vrijeme mrežom kruže glasine kako Google planira još jeftiniji model Nexus tableta (ili pojeftinjenje aktualnog Nexus 7 modela) pa bi tako u budućnosti Googleov tablet mogao biti čak dvostruko jeftiniji od iPada mini.

Drugi problem iPada mini kojeg su posebno napomenuli na Huffington Postu i Gizmodu jest - ekran, odnosno njegova rezolucija (1024x768 piksela). Novinari Gizmoda, osim što napominju kako je iPad mini 'ludo skup', kažu da je gustoća piksela na ekranu iPada mini 25 posto manja u odnosu na Googleov i Amazonov tablet.

Amazon 'uzdrmao' tržište tableta: Pogledajte što su predstavili!

Ipak, neki analitičari koji su za Reuters komentirali iPad mini kažu da ljubiteljima Applea cijena neće biti problem jer će za veću cijenu dobiti iznimno kvalitetan uređaj koji će podržavati stotine tisuća aplikacija koje se nalaze u App Storeu te da će njegova prodaja nadmašiti prodaju konkurentskih sedam inčnih tableta.

Apple je do sada prodao više od sto milijuna iPadova s kojima dominira tržištem tableta, a iako se očekuje da će se njegova dominacija nastaviti i dalje, u budućnosti ipak možemo očekivati promjene i smanjenje udjela tableta ove kompanije na tržištu.

Osim Googlea koji će uskoro predstaviti 10 inčni model Nexus tableta koji će direktno konkurirati iPadu 4. generacije i Amazona, do kraja godine očekujemo i veliki broj Windows 8 tableta i hibrida između tableta i prijenosnih računala koji bi s vremenom mogli zauzeti dobar dio tržišta.

iPad mini i iPad 4. generacije na tržištu će se pojaviti 2. studenog te u Appleu očekuju veliku potražnju za ovim uređajem - navodno su naručili čak deset milijuna komada za posljednji kvartal. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene