Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neki se groze, neki vesele

Evo u što će evoluirati mobiteli kroz narednih 30 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mobitel je star tek 30 gosdina, a već je doživio nevjerojatnu transformaciju iz teške i ružne "cigle" u mini super računalo koje nas zabavlja i planira naše aktivnosti. Budućnost obećaje, vjerovali ili ne, još daleko više u evoluciji mobitela.

Nova generacija mobitela se testira i finalizira za tržište i u ovim trenucima, no pokušajmo baciti pogled narednih 30 godina u budućnost, korak po korak i videjti koje su sve još mogućnosti na raspolaganju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dvogodišnji ugovor Halo Vlada! Evo koliko će koštati nabava 10.650 pametnih mobitela Slika nije dostupna Tko voli... Stigla i virtualna tipkovnica za pametne mobitele

1 do 2 godine

Prvi daljnji evolucijski korak je modularni pametni mobitel, a prvio takav projekt je Ara, koji će korisniku dozvoliti da bira kakve hardware komponente želi na svojem pametnom mobitelu i koje najbolje pašu njegovim potrebama. Očekuje se njihov izlazak na tržište u navedenom periodu.

3 do 5 godina

Zasloni mobitela još uvijek rastu, no postoji zlatna zona nakon koje više to neće biti potrebno, a ona su 4K zasloni, koji će u navedenom periodu postati industrijski standard.

Isto tako, brzina spajanja na internet će se drastično povećati, tako da ćemo u budućnosti HD film moći skinuti s weba za otprilike 30 sekundi, a napredovati će i kamere, i to prema 3D formatu fotografije. Ta tehnologija se već i testira.

6 do 10 godina

Ovdje nastupa nova generacija tehnološki naprednih materijala, ponajviše grafena, koji je super tanak i super jak. mobiteli će ponovno postati, u neku ruku, preklopni zbog toga. Na tržištu već postoje savitljici mobiteli, ali u narednih deset godina vidjet ćemo mobitele koji mijenjaju oblik kako bi se prilagodili našim trenutnim potrebama.

Nadalje, današnja tehnologija baterija zaostaje za performansama pametnih mobitela, jer one traju koliko i astmatičar u sprint utrci. U budućnosti mogli bismo imati baterije kojoe traju i po 20 godina na jednom punjenju, prenosi news.com.au.

Nekoliko tehnologija u tom smislu se već razvija, od gela od titanij dioksida, koji je super efikasan u skladištenju litijevih iona u svojoj nanostrukturi, do piezoelektriciteta, koji radi na principu pretvaranja kretanja našeg tijela u elektricitet. Tu je i tehnologija kojoa bi toplinu našeg tijela pretvarala u elektricitet, te posebna tetovaža kojom su znanstvenici iz kalifornije uspjeli proizvesti elektricitet iz ljudskog znoja.

10 do 15 godina

Ovdje polagano već nastupa područje znanstvene fantastike. Mobiteli bi tad mogli već imati tehnologiju 3D holoprikazivanja sa zaslona.

S druge strane, pametni mobiteli mogli bi gotovo pa iščeznuti iz naših ruku, a sve što želimo, moći ćemo napraviti pomoću glasovnog upravljanja. zaslon će postati zračni prostor neposredno ispred nas, a 3D projektori će biti neprimjetni i integrirani u našu odjeću ili naočale, kao i mikrofoni.

Sefiji bi, međutim, mogli postati problem u tom scenariju.

20 do 30 godina

Ovdje će nanotehnologija doći do punog izražaja, a idući korak mogle bi biti pametne kontakt leće pomoću kojih bismo mogli imati sve podatke doslovce pred nosom i u oku. Pametni mobiteli tad će biti dio prošlosti u fizičkom smislu.

Pojavit će se i operativni sustavi umjetne inteligencije, koja će biti gotovo pa ravna čovjeku i s kojima ćemo komunicirati kao s drugom osobom.

Bit će do doba spajanja umjetne inteligencije i čovjeka te će termin osobni asistent dobiti jedno posve novo značenje. neki se toga groze, a tehnofili jedva to čekaju. Ovi potonji čini se neće morati predugo čekati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene