Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogled dalje

Evo što donose računala budućnosti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova generacija prijenosnih računala i hibrida bit će još tanja i lakša, imat će još snažnije procesore i punit će se bežično, dok će se stolna računala s monitorima također povezivati bežično

Nakon što je Steve Jobs predstavio prvi model iPada, on nije samo pokrenuo tržište tableta, već je uvelike utjecao i na tržište osobnih računala. Naime, umjesto kupovine novog (prijenosnog) računala, korisnici su sve češće kupovali jeftinije i mobilnije tablete koji nisu imali tako velike ekrane, snažne procesore i puno memorije, no putem njih mogli su jednostavno surfati internetom, pregledavati novosti na društvenim mrežama, gledati spotove na YouTubeu i slično.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VRUĆI METAL Polestar 1 – Cool hibridni kupe iz frajerskog odjela Volva koji (ne) možete imati Slika nije dostupna Vozili smo Toyota Yaris – dobra hibridna priča dobiva nastavak

S vremenom su tableti postali toliko popularni da su utjecali na smanjenje prodaje računala, a najveće tehnološke kompanije morale su se prilagoditi ovom trendu – tržište su preplavila hibridna računala koja su kombinacija tableta i klasičnih prijenosnika (poput Asusovih Transformer modela, Lenovove Yoge ili Surfacea), dok je posljednja verzija Microsoftovog operativnog sustava Windows 8 u potpunosti prilagođena ekranima osjetljivim na dodir, odnosno tabletima (također, sve je više i klasičnih prijenosnika koji imaju ekrane osjetljive na dodir).

Savršena kombinacija tableta i laptopa!

U budućnosti možemo očekivati da će kompanije sve više predstavljati ovakve hibridne modele koji će se moći koristiti kao tableti i kao klasični prijenosnici (neke glasine čak govore da bi i Apple mogao predstaviti ovakav hibrid), a na temelju posljednjih modela računala koja su predstavljena početkom ovog mjeseca na tehnološkom sajmu Computex, na Computerworldu nabrojali su još neke trendove koji nam pokazuju kakva će biti računala budućnosti.

Tanji i lakši prijenosnici i tableti – već krajem ove godine možemo očekivati da će novi modeli tableta biti jednako moćni kao i računala, a bit će tanji od posljednjeg modela iPada, s iznimno tankim tipkovnicama. Jedan od primjera takve nove generacije hibridnih računala je Asusov Transformer T300 Chi hibrid koji je kao tablet tanak samo 6,8 mm, dok je Intel prikazao prototip tableta koji su tanki 7,2 mm, a isporučivat će se sa snažnim Core M procesorima.

Bežično povezivanje – ekipa u Intelu želi nas riješiti brojnih kablova koje koristimo pri povezivanju računala i monitora, tipkovnica i miševa te razvijaju tehnologiju koja će omogućiti bežično i brzo povezivanje svih uređaja tako da više neće biti potreban niti kabel s kojim će biti povezani računalo i monitor, već će i oni biti povezani bežično.

Bežično punjenje – osim bežičnog povezivanja uređaja, Intel razvija i tehnologiju koja će omogućiti bežično punjenje prijenosnih računala. Trenutno na tržištu već postoje neki pametni telefoni koje je moguće puniti bez povezivanja sa strujnim kablovima, a u budućnosti (nadamo se što prije) na ovaj ćemo način moći puniti i prijenosna računala.

VELIKI USPJEH Zahvaljujući hrvatskom znanstveniku mobitele ćemo puniti BEŽIČNO!

Jedan punjač – u budućnosti bi USB mogao postati univerzalni punjač za prijenosna računala.

Interakcija s računalima – zahvaljujući tehnologijama poput Microsoftovog Kinecta, uskoro bi i s računalima mogli upravljati pokretima tako da bi samo s pokretima rukama mogli skrolati internetskim stranicama, igrati igre poput Angry Birdsa i slično.

Brža memorija – na Computerworldu napominju kako će uskoro DDR3 memoriju zamijeniti DDR4 memorija koja će biti puno učinkovitija – jedini problem je što će, barem na početku, biti puno skuplja. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene