Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici izračunali

Evo koliko Zemlja još može podržavati život kakav poznajemo!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova studija je pokazala kako za kraj života na Zemlji uopće nisu potrebni kataklizmički događaji.

Čini se kako će se sile u svemiru pobrinuti za to da Zemlja daleko u budućnosti više ne bude pogodna za život.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pojačana aktivnost VIDEO 'Pjegica' milijun puta jača od nuklearnog oružja na Zemlji! Slika nije dostupna Važno otkriće Otkriven led na planetu na kojem je temperatura 430 stupnjeva

Zemlja bi mogla biti pogodna za život još narednih 1,75 milijardi godina, dakako, osim ako se prije toga ne dogodi nuklearni holokaust, udar golemog asteroida ili kakav drugi kataklizmički događaj.

>> Dva smo koraka bliže odgovoru na pitanje kako je nastao život na Zemlji

Otprilike 1,75 do 3,25 milijardi godina Zemlja će izaći iz 'zelene zone' Sunčevog sustava u 'vruću zonu', pokazalo je novo istraživanje, koje prenosi Live Science.

Zone se definiraju prema vodi, a takozvana 'zelena zona' oko bilo koje zvijezde u svemiru, jest ona zona u kojoj se planeti nalaze točno na odgovarajućoj udaljenosti od te zvijezde da bi mogli imati vodu u tekućem stanju.

Bliže zvijezdi, planeti ulaze u 'vruću zonu' i voda bi u tom slučaju isparila s površine, kao što će se dogoditi sa Zemljom, kako sugerira spomenuta studija. Naravvno, uvijeti za složen oblik života, uključujući i ljudski, posatli bi nepodnošlji i prije ulaska u tu zonu.

Iapk, glavna briga znanstvenika u toj studiji nije bila izumiranje života na Zemlji, već potraga za životom na drugim planetima. Tako su izračunali da je životni vijek Zemlje u 'zelenoj zoni' oko 7,79 milijardi godina, s tim da je Zemlja stara već 4,5 milijardi godina.

Isto tako, tim znanstvenika u studiji navodi kako životni vijek drugih planeta u svemiru, u 'zelenoj zoni' drastično varira - od jedne do 54,72 milijardi godina.

Andrew Rushby, sa Sveučilišta East Anglia u Velikoj Britaniji, koji je i glavni autor studije, vidi i rješenje tog izrazito dalekog problema u budućnosti.

'Ako ćemo ikad trebati drugi planet, Mars je vjerojatno najsigurniji kandidat. Vrlo nam je blizu i ostat će u 'zelenoj zoni' sve do kraja životnog vijeka našeg Sunca - 6 milijardi godina od danas', istaknuo je Rushby.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene