Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokrenuo tržište

Kako je iPhone U POTPUNOSTI promijenio mobilnu industriju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tržište pametnih telefona u potpunosti se promijenilo nakon što je Steve Jobs 2007. godine predstavio iPhone

Nakon što je Apple poharao tržište glazbenih playera s iPodom, 2007. godine ova je kompanija predstavila iPhone, svoj prvi pametni telefon s kojim je započelo jedno potpuno novo razdoblje mobilne industrije. Malo je gadgeta uopće imalo tako veliki utjecaj na tehnološku industriju i kulturu kakav je imao iPhone, komentirali su na Business Insideru promjene koje su nastale na mobilnom tržištu nakon što je Apple predstavio ovaj telefon.

Prije toga mobilnim su tržištem dominirali uređaji s hardverskim tipkovnicama i kompanije poput Nokije (koju je nedavno preuzeo Microsoft) i Research In Motiona, odnosno BlackBerryja koji se već duže vremena nalazi u velikim problemima te trenutno traži kupca.

Oborit će SVE rekorde: Analitičari imaju velika očekivanja za iPhone 6! Evo što donosi

Na Business Insideru objasnili su kako je Apple s iPhoneom promijenio cjelokupnu mobilnu industriju te su napisali koje stvari danas ne bi postojale (barem ne na način na koji ih danas koristimo) da ova kompanija nije predstavila svoj smartphone:

Računarstvo bazirano na upravljanju dodirom – iako su i prije iPhonea postojali telefoni s ekranima osjetljivim na dodir, oni nisu bili niti približno dobri kao ekran Appleovog telefona. Prilikom predstavljanja ovog telefona Steve Jobs prikazao je tada neke od najboljih telefona na tržištu i svi su imali manje ekrane i hardverske tipkovnice, dok danas u potpunosti dominiraju telefoni s velikim ekranima osjetljivim na dodir. Također, neki rani prototipovi Androida pokazuju kako su i u Googleu na početku razvijali telefone s hardverskim tipkovnicama.

Responzivni web – na BI-u kažu kako je za današnji izgled internetskih stranica na mobilnim uređajima gotovo u potpunosti zaslužan iPhone. Prije Appleovog telefona 'mobilne web stranice ili su bile jako loše ili su bile bazirane samo na tekstu'. iPhone je bio jedan od razloga zbog kojeg su developeri počeli razvijati mobilne stranice koje će izgledati jednako ili bolje nego na računalima.

Aplikacije za naknadno čitanje sadržaja – iPhone je popularizirao i aplikacije poput Instapapera i sličnih koje korisnicima omogućuju naknadni i offline pristup tekstovima na telefonima, tabletima i drugim uređajima.

Online trgovine aplikacijama – upravo je App Store 2008. godine popularizirao online trgovine aplikacijama, a samo je na njihovoj trgovini do sada skinuto više od 50 milijardi aplikacija. Nakon Applea, svoju trgovinu predstavio je i Google pa Nokia, BlackBerry, Microsoft i druge kompanije.

Zahvaljujući velikom uspjehu iPhonea Steve Jobs odlučio se na razvoj još jednog revolucionarnog uređaja – iPada. Apple je na prototipu tableta radio prije predstavljanja iPhonea, a velika potražnja korisnika za telefonom i sve veća popularnost mobilnih uređaja bili su zeleno svjetlo Jobsu za nastavak razvoja tableta.

Fanatici tehnologije: Ostavili bi djevojke zbog novog iPhonea

iPad je popularizirao online kioske na kojima su veliki izdavači počeli predstavljati online izdanja svojih novina i časopisa te za mnoge upravo iPad predstavlja najbolju opciju za tranziciju u digitalno doba.

iPhone je zaslužan i za Samsungove Galaxy telefone – vjerojatno se mnogi neće složiti s ovima navodim novinara Business Insidera, ali oni napominju kako je iPhone uvelike utjecao na dizajn i softver prvih modela Galaxy telefona. Ipak, dodaju kako se novi modeli Samsungovih telefona itekako razliku od iPhonea (dovoljno je samo pogledati dijagonalu ekrana jer Galaxy S4 ima 5 inčni, a iPhone 5S 4 inčni ekran).

Pretjerano korištenje riječi inovacija – na Business Insideru navode kako tehnološki novinari pretjeruju s riječi 'inovacija' svaki put kada Apple predstavi neki novi uređaj.

Ekran korak ispred konkurencije – ekran Appleovog telefona bio je korak ispred konkurencije u prikazu slika i videozapisa, što je jedan od razloga 'zbog čega danas putem mobilnih aplikacija Facebooka i Twittera možemo objaviti puno više osim samog tekstualnog updatea'.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene