Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šokantni podaci

Doznajte koliko Google i Facebook zarađuju na vama!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi dodatak za Chrome i Firefox otkriva koliko nas razne stranice prate na internetu i dijele naše podatke te koliko Facebook i Google zarađuju na nama

Korištenje Facebooka i Googlea nije besplatno - iako ne dajemo novac za njihovo korištenje, mi u zamjenu za korištenje najpopularnije tražilice i društvene mreže na svijetu dajemo nešto drugo - svoje podatke na kojima oni zarađuju. Iako informacije da ove kompanije zarađuju na nama nisu nikakva novost, kompanija Privacy Choice sada je korisnicima web preglednika Chrome i Firefox putem dodatka Privacyfix omogućila da otprilike saznaju koliko su vrijedni Googleu i Zuckerbergu.

Pročitajte i ovo Aplikacija za praćenje Država im prati mobitele Rusi bijesni, tvrde da su žrtve suludih i neopravdanih kazni: "To je alat za praćenje u rukama autoritarne vlade" Slika nije dostupna informaciju dobio od novinara? Ćorić objasnio svoju izjavu: "Ako se itko smatra oštećenim, naravno da ću se odazvati pozivu suda"

Pogledajte kako točno Facebook prati vaše aktivnosti na internetu

Osnivač ove kompanije Jim Brock rekao je novinarima CNN-a da s Privacyfixom želi korisnicima interneta pokazati kako je njihovo surfanje samo 'razmjena vrijednosti' te da ih na mreži prate brojne kompanije, a da toga nisu niti svjesni. Privacyfix otkriva brojne stvari o našim internetskim navikama te mjeri aktivnosti na Googleu u posljednjih 60 dana kako bi saznali koliko ta kompanija na nama zarađuje tijekom godine - na CNN-u kažu da analitičari vjeruju kako Google zarađuje skoro 15 dolara na tisuću pretraga, a ovi podaci pokazuju da u godinu dana ova kompanija može zaraditi jako veliku količinu novca na svojim korisnicima.

Aktivirali smo ovaj dodatak za Chrome i saznali da nas Google prati na 42 posto stranica koje posjetimo te da od naše aktivnosti godišnje na oglašavanju zaradi čak 940 dolara. Zarada Facebooka u godini dana od naše razine aktivnosti puno je manja - samo 1,49 dolara, no zato ova društvena mreža prati čak 91 posto internetskih stranica koje posjećujemo. Treba napomenuti da su svi ovi podaci samo procjene koje PrivacyFix daje na temelju podataka koje dobije od analitičke kompanije Trefis, a ne nekakvi službeni podaci.

Osim informacija o Googleu i Facebooku, putem Privacyfixa korisnici mogu saznati koje internetske stranice mogu dijeliti njihove osobne podatke te tko ih sve na internetu prati (mnogi se šokiraju kada saznaju da ih prate stotine oglašivačkih kompanija i mreža koje su na naša računala instalirale cookije) te putem ovog dodatka mogu limitirati praćenje i urediti postavke privatnosti na Facebooku i Googleu.

O vama se može doznati gotovo sve...

Brock kaže da se gotovo svi korisnici Privacyfixa iznenade kada saznaju koliko kompanija prati naše aktivnosti na internetu te u budućnosti pripremaju proširiti mogućnosti ovog alata i na analizu za praćenje Twittera, LinkedIna i mobilnih aplikacija.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene