Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuje se sve više napada

Dolazi vrijeme sigurnosnih problema za Macove i pametne telefone

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kaspersky Labs objavio je popis sigurnosnih problema koji bi mogli obilježiti 2013. – malware na Macovima i mobilnim uređajima, cyber špijunaže i ratovi, haktivizam i novi udar na privatnost korisnika

S obzirom na sve veću popularnost Appleovih računala i sve veći broj korisnika Macova, u sigurnosnoj kompaniji Kaspersky Labs upozoravaju da sljedeće godine možemo očekivati sve veći broj malwarea i virusa koji će prijetiti Appleovim računalima.

Pročitajte i ovo Ilustracija nova prijetnja Opasan virus ubrzano se širi, stižu ozbiljna upozorenja na novu epidemiju: "Rizik je velik za cijeli svijet" Ilustracija Nove brojke Raste broj zaraženih koronavirusom: Pogledajte nove podatke

U ovoj kompaniji kažu da su hakeri u prošlosti većinom ignorirali Mac OS X operativni sustav jer nisu htjeli trošiti vrijeme na OS s malim brojem korisnika te im je isplativije bilo razvijati viruse za računala koja rade na Windowsima i koji imaju puno više korisnika.

Trojanac zarazio gotovo 600 tisuća Appleovih računala!

Situacija se s vremenom promijenila pa se ove godine pojavio trojanac Flashback koji je zarazio više od 700 tisuća Macova. 'Flashback je uništio mit o sigurnosti Macova', prenose na Digital Trendsu izjave sigurnosnih stručnjaka iz Kaspersky Labsa te dodaju kako je taj virus dokazao da postoji mogućnost masovne zaraze računala i na drugim platformama osim Windowsa, a sigurnosne prijetnje za Macove dodatno će porasti u sljedećoj godini.

Jedna od velikih potencijalnih sigurnosnih prijetnji u 2013. godini bit će i mobilni malware te možemo očekivati sve više napada na pametne telefone i tablete.

Od ostalih sigurnosnih prijetnji u 2013. godini, Costin Raiu i David Emm iz Kasperskog ističu i nove probleme s državnim nadzorom internetskih aktivnosti te daljnje prijetnje privatnosti korisnika. 'Korištenje legalnih alata za nadzor ima široke implikacije na privatnost i osobne slobode', napisali su u svom sigurnosnom izvještaju Raiu i Emm.

Također, porast će i količina cyber špijunaže i cyber napada koje će pokrenuti države – na ovom području dominiraju SAD i Izrael koji su, tvrde sigurnosni stručnjaci, razvili viruse Stuxnet i Flame s kojima su napali Iran i druge zemlje, a Amerikanci su čak optuženi za špijuniranje Sarkozya.

Sigurnosni stručnjaci upozoravaju: Sljedeća meta hakera su pametni telefoni

Svoje će aktivnosti povećati i cyber kriminalci koji će se pokušati dokopati što veće količine osobnih podataka korisnika, ali i oglašivači koji će osobne podatke (često i bez znanja korisnika) i dalje iskorištavati kako bi nam plasirali reklame.

Od ostalih sigurnosnih prijetnji koje bi mogle obilježiti 2013. godinu u Kasperskom izdvajaju i povećanje haktivizma, odnosno DDoS napada i rušenja stranica poput napada kojima su Anonymousi prosvjedovali protiv prijedloga zakona poput ACTA-e, SOPA-e i drugih. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene